Literatura PDF Štampa El. pošta

ImageZamolio bih vas da mi preporučite neku literaturu iz oblasti psihologije ličnosti i ljudskih osobina. Interesuje me detaljan opis osobina ličnosti. Čitao sam na internetu dosta o tome, ali nisam uspeo da pronađem dovoljno informacija jer još uvek ne mogu da razlučim da li sam introvertna ili ekstovertna ličnost, a boga mi ni ostale, od Big Five faktora, mi nisu jasni tj. nisam siguran gde tačno na skali pripadam. Iako sam radio gomilu testova na internetu, znam da oni nisu baš najpouzdaniji i njihovi rezultati mi se ne čine istiniti. Sve knjige na tu temu koje mogu da se nađu po  našim knjižarama mi deluju previše stručno i nije im fokus da nekog laika uvedu u tematiku, već se bave nekim metodološkim i teoretskim razlikama. Npr:

* Knežević, Goran i dr.: Petofaktorski model ličnosti. Centar za primenjenu psihologiju, Beograd, 2004.
* Smederevac, Snežana: Govor i ličnost ili govor ličnosti. Zadužbina Andrejević, Beograd 2002.
* Kaprara, Ðan Vitorio i dr.: Ličnost  deteta, Beograd 2003.
* Logar-Ðurić, Svetlana: Savremene tendencije u psihologiji ličnosti. Savez društava psihologa Srbije, Beograd 1989.
* Popović, Boško: Bukvar teorije ličnosti. Društvo psihologa Srbije, Beograd 1990.

 

Srdačan pozdrav, Zoro

 

ImageŠto se tiče literature iz oblasti psihologije ličnosti i ljudskih osobina, na katedri za Psihologiju postoji predmet "Psihologija ličnosti". Literatura koja se za taj predmet koristi je svakako "Bukvar teorije ličnosti" Boška Popovića koju ste spomenuli i koja nije nimalo laka za razumevanje, potrebno je dobro predznanje iz oblasti psihologije kako bi se ova knjiga razumela. Možda malo pristupačnija svima onima koji vole psihologiju je knjiga Gordona Olporta "Sklop i razvoj ličnosti". Mislimo da će te u njoj pronaći ono što Vas interesuje. Knjiga se bavi celokupnim sklopom i razvojem ličnosti, njenim funkcijama... Što se tiče raznih testova po novinama i na internetu, a pomoću kojih se otkriva da li ste introvertna ili ekstovertna ličnost ili pak nešto drugo, su svakako nepouzdani i nevalidni. Obrada jednog testa u psihologiji svakako je mnogo složenija i zahteva dosta truda, od one koja je prikazana u novinama ili na internetu. Probajte sa ovom knjigom pa ukoliko ste uspeli da nađete u njoj ovo što Vas zanima, javite nam.

Komentari (3)
 • simona  - e super :)

  Super sto ste to pitali jer i mene to zanima vec duze vreme :) Inace, imam samo 15 godina, ali vec ZNAM da cu biti psiholog kad porastem, jer znam da procenim coveka u 2 minuta, stoga zelim da prosirim to "znanje", a mislim da ce mi gore navedene knjige pomoci u tome :) pozdrav!

 • D.A.  - preporuka

  Abraham Maslov "Motivacija i licnost"

 • Zbunjena  - pomoc

  Pisem maturski rad iz psihologije, u gimnaziji, tema je: "Razvoj licnosti". Ako se neko razume, ima neki savet ili slicno neka odgovori. :)
  Da li mogu samo da se sluzim opstom psihologijom (udzbenik) jer je to teorijski rad valjda ili moram i da se bavim i istrazujem novotarije na ovom polju ili proucavam do detalja svaku od podoblasti o kojima pisem...s druge strane ne pokusavam da izmislim toplu vodu, a opet ne bih da moj rad bude copy-paste...Hvala unapred!! ;)

Dodaj komentar
Your Contact Details:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry:
:evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
Security
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
 
Politika privatnostiJoomla Templates

SAVET PSIHOLOGA

Dragana Stanković, psiholog

Kontakt telefon: +381 60 4413942

PRATITE ME NA INSTAGRAMU

Pretraga

Ankete

Koliko puta ste bili kod psihologa?