Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 
ImageU većini slučajeva učenja kod čoveka, naročito u slučajevima učenja složenih radnji, retko se dolazi do stupnja koji se ne bi mogao prevazići. Postignuti uspesi u tim slučajevima su uvek manje ili više relativni.

Oni pre svega zavise od mnogobrojnih činilaca motivacije i od ličnih osobina onog koji uči: od potreba i zahteva, postavljenih zadataka, od veličine nagrade, društvenog priznanja, od ambicije i drugih ličnih motiva, od inercije pojedinca, od njegove istrajnosti, od njegovog stepena aspiracije, od njegovog zadovoljenja sa onim što je već postigao ili, obrnuto, od njegovog neprestanog nezadovoljstva sa onim što postiže. Na drugoj strani stupanj posignutog uspeha zavisi i od broja ponavljanja ili količine vežbanja kao i metode vežbanja koja je upotrebljena.

Merenje napredovanja u učenju

Učinke vežbanja za vreme učenja možemo meriti na više načina. Možemo meriti: 1) radnje ili gradivo koje se savlađuje, 2) vreme za koje se radnje ili gradivo savlađuju i 3) tačnost radnji i znanja gradiva koji se savlađuju.

1) Merenje napredovanja na raznim stupnjevima vežbanja na osnovu savladanih radnji i gradiva vršimo na taj način što na svakom stupnju utvrđujemo koliko je gradiva savladano ili, na primer, koliko pokreta učinimo za određenu jedinicu vremena.

2) Napredovanje u učenju merimo i pomoću vremena i brzine. Ili merimo za koje vreme, kojom brzinom, svršavamo ceo zadatak na raznim stupnjevima vežbanja, ili određujemo koliko nam je bilo potrebno vremena da savladamo određenu jedinicu gradiva posle različitog broja ponavljanja. Tako nam stalno opadanje vremena za koje izvodimo jednu radnju ili jedan pokret u toku učenja predstavlja napredovanje.

3) Napredovanje u pogledu tačnosti meri se brojem pogrešaka koje činimo na raznim stupnjevima učenja, kad izvodimo jednu radnju ili izlažemo učeno gradivo. Sve manji broj grešaka posle sve većeg broja ponavljanja daje nam sliku sve većeg napredovanja u toku učenja.

Pretraga

VAŠ PSIHOLOG

Dragana Stanković, psiholog
Kontakt telefon: +381 60 4413942

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: