Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 

Promenljivo ponašanje kod kuće

Učestalo oboljevanje u periodu prilagođavanja obično je posledica prelaska deteta iz kućne sredine na boravak i druženje sa drugom decom. Pojačana sekrecija iz nosa, povraćanje, veći broj stolica ili povišena temperatura, nisu uvek znaci organskog oboljenja, već su simptomi uznemirenosti deteta i prateća pojava adaptacije. Nažalost, svaki prekid u pohađanju kolektiva zbog bolesti produžava period prilagođavanja. Duža odvojenost od roditelja pre polaska u kolektiv, zbog njihovog boravka u bolnici ili na dužem putovanju, pojačava strah od odvajanja i izaziva nepoverenje deteta, što otežava njegovo prihvatanje novih lica i sredine.

Značajne promene u porodici - rođenje drugog deteta, preseljenje u drugi grad, razvod roditelja ili teška bolest i smrt nekog od najbližih izazivaju burne reakcije deteta, utiču na celokupno njegovo ponašanje i mogu da otežaju adaptaciju. Način vaspitavanja i podizanja deteta takođe može da utiče na neprihvatanje nove sredine. Ako dete ima formirane neke loše navike, kao što su uspavljivanje, ljuljanje, pričanje ili šetanje u toku hranjenja i slično, mnogo teže će prihvatiti kolektiv.

Ponašanje roditelja kod odvajanja, takođe, može da oteža prilagođavanje. Često su i oni uznemireni, preterano brižni, nepoverljivi i po malo uplašeni, pa takvo svoje ponašanje prenose na dete. Uznemirava ih plač i otpor prema kolektivu pa reaguju grubo, grdeći ili plašeći dete. Ponekad, da bi umirili dete, roditelji su skloni da daju lažna obećanja ili da ucenjuju dete, što je potpuno pogrešno. Roditelji uvek treba da imaju na umu da je najsigurniji i najbrži način gubljenja autoriteta kod deteta - neispunjavanje datih obećanja. Takvi postupci, makar učinjeni u najboljoj nameri, samo otežavaju položaj deteta u kolektivu. U periodu prilagođavanja treba očekivati promenljivo ponašanje deteta i kod kuće, slično onom u kolektivu: neraspoloženo je, plačljivo, slabo jede i spava.

Razumljivo je da takva situacija uznemirava roditelje pa traže rešenja obično u pogrešnim postupcima. Umesto da razumevanjem i strpljenjem pomognu detetu, oni ga prisiljavaju da jede ili spava, grde ga i čak kažnjavaju, što samo pojačava negativne reakcije deteta. Prevazilaženje problema adaptacije u velikoj meri zavisi od njihovih postupaka, a u tome može da im pomogne samo nežnost, beskrajno strpljenje i tolerancija, a nikako laži, strogost i grubost.

Psihička priprema deteta za polazak u kolektiv veoma je važna, jer se na taj način mogu izbeći mnoge negativne reakcije deteta. Treba je započeti dovoljno rano i sprovoditi postepeno. Kod budućih "školaraca" tačno se zna dan polaska u školu i o tome se priča u porodici, među rođacima i prijateljima. Slušaju se priče o tuđim iskustvima i greškama ili saveti "iskusnijih roditelja".

Sa mlađom decom priprema je drugačija i teža zbog njihove prevelike vezanosti za roditelje i porodicu. Ako se polazak u vrtić planira više meseci unapred, biće dovoljno vremena da se dete postepeno navikne na pomisao odvajanja od kuće. Potrebno je da mu roditelji pričaju o "novoj kući" u kojoj će živeti dok su oni na poslu, kao i da prošetaju sa detetom do objekta u kome se vrtić nalazi. Možda će imati priliku da vide i decu koja se igraju i zabavljaju sa vaspitačima u dvorištu vrtića. Sigurno će vam dete postaviti mnoga pitanja na koja treba iskreno da odgovorite bez preuveličavanja i laganja. Dete uvek veruje roditeljima i zato ga nemojte izneveriti pričajući mu laži i "bajke" o lepoti boravka u vrtiću. Poverenje koje gaji prema vama uvećaće njegovo samopouzdanje i olakšati mu prilagođavanje u vrtiću.

Period adaptacije je veoma značajan jer prva iskustva u ovom dobu imaju presudan uticaj na celokupan dalji razvoj deteta. Negativne i burne reakcije deteta u tom periodu normalna su pojava, ali nisu istovetne za svu decu. Iskren odnos i dobra saradnja roditelja i vaspitnog osoblja ostvariće brže i lakše uključivanje u kolektiv i mirnije i bezbolnije prevazilaženje problema adaptacije. Prvi znaci poboljšanja su stabilno raspoloženje, bolji apetit, redovan i miran san. Dalje napredovanje deteta u prilagođavanju ispoljava se u zainteresovanosti za igru i kontakte sa drugom decom i vaspitnim osobljem, što govori da će se dete dobro uklopiti u sistem vaspitanja i obrazovanja koje vrtić pruža.

Izvor: http://sanportal.info

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.

Anketa

Da li vam se sviđa novi izgled sajta?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: