Da li je savremeni brak instrument za mučenje ili blagoslov, institucija osuđena na propast ili put samoostvarenja? Koliko kroz brak uspevamo da iživimo svoje seksualne fantazije i zašto postajemo frustrirani? Ova knjiga nastala je iz duge psihijatrijske i psihoanalitičke prakse i daje nam zanimljive odgovore o ljubavi, privlačnosti, seksualnosti, društvenim konvencijama i putu zajedničkog usavršavanja kroz brak. Gugenbil nam je pokazao naličje našeg socijalnog i erotskog života, našeg samozavaravanja u braku i razvodu, iluzije o individuaciji. Knjiga se čita sa ljutitom zbunjenošću, „agentit of imvit“ kako to Džejms Džojs naziva ovu mešavinu radosti i ljutnje koja uvek prati uvid u samog sebe.                            

„Makar je jednostavnog stila i zabavna kroz konkretna zapažanja, ovo je  smela knjiga. A najviše zato jer se na području psihoterapije, „harribile dictu”1, u jungovskoj školi takav način pisanja ne nalazi često. Preteško je ovako pisati. Mnogo je lakše uzeti jednu bajku ili neko književno delo pa napisati nekoliko elegantnih interpretacija, ili predstaviti jedan slučaj s fundiranim kliničkim komentarom, ili, pak, obraditi mitološke ili metafizičke uvide uz par prepisanih učenih fusnota. Sve je to mnogo lakše i deluje legitimnije nego li ući u dnevnu ili spavaću sobu bračnih parova i tamo pokazati kako deluje indiviudacija, ući u senku našeg socijalnog i erotskog života, našeg samozavaravanja u braku i razvodu, naših iluzija o individuaciji. Knjiga se čita sa ljutitom zbunjenošću, „agentit of imvit” kako Džejms Džojs naziva ovu mešavinu radosti i ljutnje koja prati uvid u samog sebe. U knjizi se ne radi o braku i seksualnosti, već o meni. Ja tako mislim, osećam, verujem i tako se ponašam. Koliko je istinito, koliko sam lud. A ipak, koliko je beskrajno vredna i značajna borba koju živim.“ Džejms Hilman

„Adolf Gugenbil je u ovoj knjizi dao jedan zapravo nekonvencionalni prikaz braka, ljubavi i seksualnosti. Iako to može nekog da šokira, autorov otvoreni, realistički iz dubinsko psihološkog iskustva zadobijeni stav je razumljiv, uvek uzbudljiv, uznemiravajući, poučan, ukratko - vredan da se pročita." (Neue Züricher Zeitung)

„Autoru je uspelo da otvori nove perspektive. Sasvim uz put Gugenbil je razvio novo shvatanje neuroza, tako da se knjiga odnosi na sve nas i na one koji ne pate da imaju pogrešnog partnera, ili pate što nisu venčani.“ (Badener Tagblatl)

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.