Roditelji neposlušne dece često su na meti kritika i mnogi ih smatraju lošim roditeljima, međutim, kako navodi Dragana Stanković, psiholog, to što radite najbolje što možete ne znači da se vaše dete nikada neće boriti ili imati problema. Evo šta su najčešći razlozi.

neposlušna deca

Činjenica je da su pojedina deca zahtevnija, da traže više pažnje i da su neposlušnija, pa se neki roditelji teško nose sa izazovima koje im roditeljstvo pravi iz dana u dan. S druge strane, društvo je postalo sve okrutnije i prikazuje nedostižne idealne standarde roditeljstva putem društvenih mreža i stvara pritisak mnogim roditeljima koji još uvek nisu pronašli način da se izbore s neposlušnom decom i usmere ih na pravi put. O ovoj temi porazgovarali smo sa Draganom Stanković, dipl. psihologom i psihoterapeutom i urednicom portala Psihologijaonline.com.

Loša komunikacija utiče na ponašanje

Odnos između roditelja i deteta je odnos koji utiče i na fizički i na emocionalni i socijalni razvoj deteta. On postavlja temelje za ličnost deteta, njegove izbore i ponašanje. Najvažnije je da roditelji imaju zdravu komunikaciju sa decom, kao i da priznaju poteškoće u komunikaciji i potraže pomoć npr. dečjeg psihologa.

– Kada je komunikacija zdrava, ona pomaže u povećanju samopoštovanja i odgovornosti. Nezdrava pak dovodi do niskog samopoštovanja i nedisciplinovanog deteta – smatra psiholog.

Na ponašanje deteta utiču mnogi faktori, počev od temperamenta koji je urođen. Genetika zatim igra važnu ulogu jer „iver ne pada daleko od klade“, što znači da ako je roditelj bio hiperaktivan, veće su šanse da bude i dete. Treba u obzir uzeti i okruženje, koje nije isto pri rođenju i pri polasku u školu. Deca uče po modelu, prvo od svojih roditelja, a kasnije i od vršnjaka.

Rođenje brata ili sestre nekada smeta

Još jedan od razloga zbog kog dete može da promeni ponašanje je proširenje porodice, ali ukoliko se roditelji pravilno postave prema prvorođenom detetu, ponašanje ne mora da se promeni.

– Roditelji treba da nastave da hvale najstarije dete isto koliko i najmlađe. Pažnja im je tada još potrebnija jer su se navikli na nju dok nisu došli mlađi. Starijoj deci dajte veću odgovornost, pohvalite ih kada pomažu ili su ljubazni prema braći i sestrama. Dajte im neke posebne privilegije jer su najstariji, na primer da mogu da idu na spavanje 30 minuta kasnije.

Loš trenutak ne znači loš roditelj

Roditelji neposlušne dece često su na meti kritika i mnogi ih smatraju lošim roditeljima, međutim, kako navodi naša sagovornica, to što radite najbolje što možete ne znači da se vaše dete nikada neće boriti ili imati problema.

– Nazivati sebe ili drugoga lošim roditeljem nije nešto na šta treba skočiti na osnovu razlike u uverenjima ili roditeljskom stilu. Takođe je važno shvatiti da postoji razlika između lošeg trenutka i lošeg roditelja – ističe Dragana Stanković.

neposlušna deca

TRI TIPA RODITELJA

POPUSTLJIVI

Nerado nameću pravila i standarde, više vole da dozvole svojoj deci da ih sami regulišu.

AUTORITARNI

Zahtevaju slepu poslušnost od svoje dece.

AUTORITATIVNI

Očekuju zrelost i saradnju i nude deci mnogo emocionalne podrške. Samo na ovaj način deca mogu da postanu nezavisna, samostalna, društveno prihvaćena, akademski uspešna i da se lepo ponašaju.

OVO JE VAŽNO

- Odvojite dan samo za porodicu i tada se razgovarajte o problemima.

- Uvek uključite dete u porodična pitanja, jer će to poboljšati njihovo donošenje odluka.

- Pokušajte da ostanete hladni dok razgovarate sa svojim detetom, čak i ako je u pitanju teška situacija.

- Pokažite interesovanje za ono što govore, dok vam dete priča, pažljivo slušajte, ne radite ništa drugo.

- Ne osuđujte ih i uvek pokušajte da pronađete nešto dobro u svemu što se dešava.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.