Proleće je ovde. Cveće cveta, ptice cvrkuću, sunce sija, dani su duži, a ljudi energičniji i naizgled srećniji. Proleće budi čula. Međutim, ne osećaju se svi življe i osveženijim. Proleće takođe dovodi do drastično visoke stope samoubistava, posebno među tinejdžerima i starijim osobama.

Za  osobe koje pate od hroničnih oboljenja, različitih oblika depresije ili čak i tuge, biće potrebno više od cvrkuta ptica i sunca kako bi ublažili svoja osećanja beznađa i očaja.

Tokom hladnih, kraćih, tamnijih zimskih dana, lako je oboleti od bilo kog oblika depresije i kriviti zimu za tako nešto. Obolele osobe jedva čekaju proleće nadajući se da će im biti bolje.

Međutim, ako patite od depresije može biti prilično zabrinjavajući period kada proleće ustupa mesto zimi. Tada kreće sezona obnove i sva živa bića počinju da "žive" ponovo, ali zadržavaju tugu i bol i osećaju se kao da tonu dublje u mrak i počinju sa postavljanjem pitanja šta imaju više od života.

Ova osećanja izazivaju simptome depresije i mnogi se okreću i traže utehu uzimajući veće količine alkohola ili droge pokušavajući na taj način da ublaže svoju bol. To dovodi do toga da im bude još gore i postaju polako izolovani od strane socijalne sredine.

Depresivne osobe imaju mnogo poteškoća, rad im više ne pričinjava zadovoljstvo. I dok njihovi prijatelji i voljene osobe uživaju u danima proleća i u svemu što ovo godišnje doba donosi - od vožnje bicikla, mature, venčanja, izleta - oni sve to kao da gledaju sa klupe sami uz osećanje očaja. To je razlog zašto, nažalost, u sunčanim danima koje donosi proleće ima najveće stope samoubistava.

Predložene metode lečenja

Postoji pristup koji sagledava čoveka sa simptomima depresije i suicidalnih misli iz pet različitih sfera: fizčke, psihičke, emocionalne, duhovne i energetske kako bi pomogao da prevaziđu simptome i povrate svoj život. Sledeće metode su efikasne u lečenju depresije i mogu pružiti olakšanje onome ko prolazi teške trenutke.

Psihofarmakologija: Simptomi depresije, posebno oni koji dovode do suicidalnih misli, mogu se poboljšati ukoliko se koristi tradicionalan psihoterapija i kognitivno-bihejvioralna terapija uz odgovarajuće lekove.

Psihoterapija: Poznata kao "razgovor terapija" jedna je od najčešćih i najefikasnijih tretmana za lečenje psihijatrijskih poremećaja. Psihoterapija može povećati osećanje blagostanja i ublažiti osećanja nelagodnosti i uznemirenosti. Psihoterapija je veoma efikasna u smanjivanju samoubilačkih misli, posebno kada se koristi u kombinaciji sa odgovarajućim medikamentima.

Masaža: Smanjuje napetost u svim delovima tela, poboljšava spavanje, deluje opuštajuće posebno kad se radi o simptomima depresije.

Ishrana: Uravnotežena ishrana nije samo neophodna za optimalno funkcionisanje tela, već i mozga. Ukoliko unosite hranu i piće koje nije korisno za vaš mozak, kao što je šećer, alkohol onemogućavate mozgu da radi na najvišem nivou i utiče na vaše bolje raspoloženje. Pravilna ishrana, zdrava hrana ublažava simtome depresije, naročito ako ste imali potres mozga, moždani udar.

Akupunktura: Pristup koji se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Akupunktura, kao i sve druge energetske metode lečenja dovodi povratka u prirodnu energetsku ravnotežu organizma.

Homeopatija: Oblik alternativne medicine koji podrazumeva upotrebu lekova koji su napravljeni od prirodnih supstanci. Važno je da imate prilagođeni homeopaski plan tretmana kreiran za svakog pojedinca, na osnovu svojih ličnih potreba i siptoma.

Nada i pomoć postoje!

Zaključak je da ukoliko poznajete nekoga koji doživljava simptome depresije u vidu očajanja, nesanice, nedostatka apetita, osećaja bezvrednosti ili beznađa, nedostatak motivacije, osećanja izolacije, više ne uživa u aktivnostima koje je radio pre pojave simptoma, zamolite ga da potraži pomoć psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra koji će mu predložiti određenu terapiju. Na taj način i vi sami pomažete podizanju svesti o rasprostranjenosti depresije praćene suicidalnim mislima. Na taj način nekome spasavate život.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.