učenje

Nova školska godina donela je obaveze đacima, ali i roditeljima. Sa decom mora da se radi jer su retki oni učenici koji baš sve školske obaveze ispunjavaju samostalno. Sa druge strane, mame i tate ne znaju kako da ih motivišu da budu bolji u školi i zato najčešće primenjuju sistem nagrada i kazni.

A kako ništa ne treba raditi kampanjski i na silu, tako Dragana Stanković, školski psiholog i urednica sajta "Psihologijaonline.com" za "Blic ženu" na početku školske godine savetuje kako da pomognete deci da budu bolji đaci.

- Postoje dnevni i noćni tipovi ljudi. Oni se razlikuju po tome koje im doba dana više odgovara za učenje - dan ili noć. Pitajte školarce kada su koncentrisaniji i kada imaju najviše energije jer se to razlikuje od osobe do osobe. Probajte da im pomognete da organizuju vreme i uče onda kad im najviše odgovara, ali vodite računa i da odspavaju bar osam sati - objašnjava naša sagovornica.

Aktivnost na časovima

Učite dete da bude aktivno na časovima, da se prijavljuje za učešće u nekim projektima, da prati nastavu na času, pa će samim tim i lakše učiti gradivo kod kuće. Ukoliko mu je tema previše dosadna ili nejasna, pokušajte da sa njim nađete neke informacije na internetu ili da mu je približite na drugi njemu zanimljiv način.

Mozak traži hranu za svoj rad

učenje

Praznog želuca deca će teže učiti, pa zato neka ne preskaču obroke. Za nervne ćelije obično se preporučuju povrće, mleko i mlečni proizvodi, riba i orasi. S druge strane, pripazite da vaše dete ne jede previše ugljenih hidrata, šećera i slatkiša jer izazivaju pospanost.

Objasnite im da uče za sebe, a ne za vas

To im možete najbolje približiti na primeru pranja zuba. Svom školarcu recite: "Ako ne pereš zube, pokvariće se i tebe će boleti, a ne mene. Ja taj bol ne mogu da prebacim na sebe." Isto je i kod učenja jer, ako ne budu imali dobar uspeh u školi, neće moći da upišu željenu srednju školu i fakultet i posle će im zbog toga biti žao.

Mirno mesto za učenje

Pronađite deci mirno mesto za učenje i, ukoliko je moguće, neka ga ne menjaju. Ne uznemiravajte ih dok uče, sklonite sve stvari koje bi mogle da im odvuku pažnju ili da ih dovedu u iskušenje da prestanu s učenjem, kao što su televizor, kompjuter ili mobilni telefon.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.