ImageŽelim da Vam postavim jedno pitanje na koje nigde ne mogu naći odgovor. Moj blizak prijatelj koji ima 40 godina, dobar posao, stan, sređen život želi da se zamonaši. Šta je moglo da ga navede da se odluči na to i to za stalno, bez povratka. Moram da razumem da bi prihvatila sve to. Unapred hvala na odgovoru.

Anonimna

ImageInformacije koje ste nam dali nisu dovoljne da bismo sa sigurnošću odgovorili na ovo pitanje. Kao prvo, ne znamo šta to znači imati sređen život za Vas, da li to podrazumeva pored posla i stana i nekih drugih materijalnih stvari i skladan brak, decu. Navešćemo Vam, iz ugla psihologije religije, neke od razloga zbog kojih čovek može da se odluči na taj korak. U svakom čoveku postoji jedan momenat kad sve izgubi ili ništa mu ne ide, pa reši da se osami, jednostvano nema za šta da živi i izgubio je svaku nadu. Okolina smatra da se s njim značajno ništa važno ne dešava i tek kad dođe do neke važne odluke, pita se zašto, kako je neko nešto izabrao. U manastir idu oni koji u regularnom životu više ne vide smisao. Odlazak je u tim trenucima ne samo bekstvo nego i nasušna potreba. O bekstvu se radi kada čovek nije spreman, nije sposoban da odgovori na neke životne izazove i onda misli da će mu promena ambijenta pomoći da se tih izazova reši. Možda postoji neka griža savest u njemu sa kojom može da se izbori jedino tako što će otići u samostan. Pokajanje može biti povod monaškog podviga. Čest je slučaj da se na kraju odustane od ovoga. Zamonašiti se - ovo treba za sobom da vuče dug vremenski period u kome se ovakva odluka postepeno obrazovala, period ispunjen traženjem smisla, tj. ne nalaženjem istoga. Oni koji se odlučuju na ovakav korak i odlaze u osamu smisao još mogu pronaći samo u sebi samima, u Bogu i usredsređenosti na duhovni rast. Jedan od razloga može biti i dilema između braka i samačkog života. Treba imati psihičko i fizičko zdravlje da bi ispunio takav poziv. Trebao bi imati sposobnost života u zajednici, da nije neki čudan ni svadljiv tip. Ipak, ono što je najvažnije jeste da bude srećan u zvanju koje je odabrao. Postavlja se pitanje koliko čovek mora biti spreman da to uradi, šta se u životu mora desiti da bi se on tako odvojio od sveta. To nismo saznali iz Vašeg pitanja, šta je to što je Vašeg prijatelja navelo na tako nešto, razlog verovatno postoji i to jak razlog, koji on možda želi da zadrži samo za sebe pa se i Vi i njegova okolina morate pomiriti sa tim i pokušati da ga razumete ili mu pomognete na neki način.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.