Imam 20 godina. Ne znam kome bih se obratila sa svojim problemom, koji nije tako ozbiljan, ali mi ozbiljno narušava kvalitet života. Naime, pre otprilike dve godine mi je dijagnostifikovana manja srčana mana, prolaps mitralnog zaliska. Od tada se moj život potpuno promenio. Po prirodi sam jako osećajna osoba, povučena i osetljiva. Otkad sam saznala za ovaj problem, javili su se mnogi drugi propratni problemi, fobije i napadi panike. Sa tim uspevam uspešno da se nosim, ali ono što me muči jeste to što ne mogu da naučim da živim sa svojim problemom. Redovno idem na kontrole kod kardiologa, svaki put mi kaže da je sve u redu i da nemam razloga za brigu. Ali, ja to jednostavno ne mogu da prihvatim, čim osetim i najmanju bol pomislim na najgore. Pogotovo naveče, pred spavanje počnem da razmišljam o tome, i naravno moja psiha tako snažno deluje da se to onda zaista i desi. Inače studiram, zadovoljna sam svojim životom, imam divne roditelje i dečka, svi su uz mene uvek kad su mi potrebni. Ali, psiha je čudna stvar. Da li postoji neki način da prevaziđem svoj problem, da prihvatim stvari onakve kakve jesu, i da naučim živeti s tim?

Marie

Na gotovo sve bolesti utiče psiha u većoj ili manjoj meri. Svojim mislima možemo čak i izazvati pojedine simptome ili pojačati već postojeće. Vi ste i sami svesni da nemate realnog razloga za strah. Doktor Vam kaže da je sve u redu. Sve što trebate da radite jeste da idete na redovne kontrole. Preterana briga i razmišljanje o zdravlju može negativno da utiče, kao što se i dešava sa Vama. Razmišljanjem o simptomima samo pogoršavate stvari. Kada počnete da razmišljate da će Vas srce zaboleti i ono Vas zaista zaboli, onda se strah povećava. Zatim se simptomi povećavaju i to je začarani krug. Probajte autosugestijom da popravite stvari. Recite sebi da Vam nije ništa, doktor Vam je rekao da je sve u redu i nema razloga za strah. Ako se neki simptom i pojavi, probajte da ga ignorišete, videćete kako će prestati. Ako sami ne možete da se izborite sa ovim i stanje se pogoršava, obratite se psihoterapeutu za pomoć. To je dobar način da se izborite sa svojim strahovima.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.