Nisam bila tužna, potražila sam pomoć jer sam smatrala da se nepravilno hranim i time dobijam na težini i da je lepo kada bi se svi obratili za pomoć ljudima u domenu svog posla. Mene je, dakle, mučila ishrana, razne dijete koje nisu urodile plodom i našla sam lutajući po intrnetu osobu koja je delovala kako na moju ishranu tako i na moj karakter da ostanem dosledna. I tako par meseci.

Veliku zahvalnost dugujem toj osobi i ovom prilikom želim da vam je približim. Možda posle ove moje priče, a i njene još neko želi da je upozna, Snežana Jović, nutricionista dijetetičar koja ovom prilikom govori za Psihologijaonline.com zašto ljudi jedu kad su tužni.

"Veliki broj naučnih mišljenja zasnovan je na emotivnoj vezi trenutnog raspoloženja i hrane. Nutricionisti se povode za hemijskim procesom koji se dešava u
organizmu između mnogobrojnih hormonskih veza koje su povezane i čine funkcionisanje organizma na biohemijskom nivou. Naši hormoni su uglavnom komandanti te parade sreće ili tuge, a frižider je instrument za rešavanje problema.

Međutim, sve može da se stavi pod kontrolu, sve može da se dovede u prirodni balans, može se i protiv lekova jer je hrana lek, samo je treba pravilno znati upotrebiti.

snezana jovic

Stres je pokretač mnogih aktivnosti u organizmu. Za njega je odgovoran hormon koji se zove Kortizol koji ide ruku pod ruku sa Inzulinom i Leptinom hormonima gojaznosti. Stres nije samo kada si ljut i tužan nego i kada ti je toplo i hladno i kada te je jeza i kada si prehlađen...tada hormoni polude i nastaje zbrka. Postaješ veoma gladan ili ne možeš da jedeš, dobijaš želju da slatkiše unosiš u ogromnim količinama. Rešavaš POSLEDICU.

Ali, sve je rešivo na način gde će hrana i način ishrane da se stave u službu tih istih hormona koji će da u tom slučaju leče čoveka" kaže Snežana Jović, nutricionista dijtetetičar.

Dakle, emocije, stres i gojaznost jesu povezane stvari, ali sve se da držati pod kontrolom. Redovna, pravilna, umerena i raznovrsna ishrana uz poneko odricanje učiniće vas srećnim.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.