plavi kit

Video-igrica „Plavi kit“ čiji je konačni zadatak poziv na samoubistvo, izazvala je pravu pometnju, kako u svetu, tako i kod nas. Uz to, još jednom je pokrenula raspravu o bezbednosti dece na internetu.

- „Plavi kit“, ili bilo koja igra sličnog sadržaja, sušta je suprotnost od igre i ne bi je trebalo tako zvati. Igra zapravo treba da služi za zabavu i razonodu i da kao takva pozitivno utiče na razvoj deteta, a tonije slučaj sa ovom o kojoj se priča danima jer navodi adolescente na nepoželjna i autodestruktivna ponašanja, samopovređivanje, pa čak i na samoubistvo - kaže Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala www.psihologijaonline.com

Ona ističe da su deci i mladima zanimljivi sadržaji koji su novi, drugačiji i na neki način odskaču od njihove svakodnevnice. Mediji u velikoj meri doprinose njihovoj popularnosti jer ako mladi nailaze na šokantne naslove u novinama ili na internetu, njihova pažnja će biti usmerena na njih. Imaće potrebu da o njima razmišljaju, razgovaraju i da skupljaju što više informacija o tome kako određena igra funkcioniše. Već nakon kratkog vremena igrice s nasilnim i uznemirujućim sadržajem dovode do povišenog uzbuđenja deteta, koje se potom manifestuje kroz njegove agresivne reakcije.

- Ali treba imati u vidu da nisu sve igrice štetne jer ima odličnih, edukativnih i kreativnih igrica koje u velikoj meri mogu da koriste detetu. Zato je ključno napraviti pravilan izbor igrica po sadržaju i uzrastu, ali isto tako deci treba ograničiti i broj sati provedenih u igri - ukazuje Stankovićeva i dodaje da su video-igrice odlična vežba za detetov mozak, koji je u razvoju.

video igrice

Tako danas na internetu mogu da se pronađu razne igre za učenje jezika, razvijanje logike, testiranje znanja, rešavanje problema... Kroz njih deca ujedno uče i da reaguju na neuspeh, što je veoma važno za njihov psihički razvoj. Ali, i te igrice deca treba da igraju umereno jer ako provode previše vremena pred kompjuterom, postaju razdražljivija, gube koncentraciju i teže se usredsređuju na druge stvari. Zato je važno da igranje igrica bude kombinovano sa ostalim socijalnim i intelektualnim aktivnostima.

- Kao što kontrolišete šta vam dete gleda ba televiziji, isto tako treba i da proveravate koje sadržaje prati na internetu. Veoma je bitno da budu primereni njegovim godinama, a da biste ga što lakše nadgledali, držite kompjuter u dnevnoj umesto u dečijoj sobi - savetuje Stankovićeva.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.