Vi na poslu, a oni sami kod kuće ceo dan. Zovete ih 15 minuta, stalno razmišljate o upaljenim ringlama, peglama, o prozorima, terasi...Nije zabavno? Evo kako treba da bude. Kad ostavljate decu samu u kući, ujedno ih učite samostalnosti. Osećaj da ste im poverili odgovornost uticaće pozitivno na njihovo samopouzdanje. Dogovorite se s njima kad smeju da gledaju televiziju, da li će i koliko koristiti kompjuter.

deca sama u kući za vreme raspusta

Kraj školske godine mnogim roditeljima donosi radost, ali i veliku glavobolju, jer ne znaju šta da rade s mlađim školarcima dva i po meseca dok su na letnjem raspustu, a oni na poslu. Nažalost, nemaju svi tu sreću da na raspolaganju imaju "baka/deka servis", pa su onda prinuđeni da se snalaze i oni sami i njihovi mališani. Zato smo pitali Draganu Stanković, školskog psihologa i urednicu portala "Psihologijaonline.com, kako ostaviti decu samu kod kuće svakog dana na osam sati, kao i kad su oni uopšte spremni za to.

- Mišljenja u vezi s tim su podeljena. I dok jedni roditelji smatraju da je dete već s polaskom u prvi razred osnovne škole dovoljno zrelo da ostane samo kod kuće, drugi misle da je to prerano i da treba sačekati treći ili četvrti razred. Ipak, smatra se da je dete zaista zrelo da ostane samo kod kuće na nekoliko sati dnevno tek sa 11 godina - kaže Stankovićeva.

Odvajajte se sat po sat

Ona ističe da odvajanja treba da budu postepena, pa tako u kući ostavite dete prvo samo na pola sata, a potom taj period postepeno povećavajte. Važno je da se uverite da se deca osećaju dobro i sigurno kad su sama, pa su stoga test situacije u početku veoma bitne. Takođe, čim se vratite kući, pitajte dete je li sve bilo u redu dok je bilo samo, da li se uplašilo nečeg i kako je provelo vreme.

- Tokom letnjeg raspusta roditelji koji nemaju pomoć baka i deka zaista jesu u nezgodnoj situaciji. Ali, zato bi bilo dobro da deci, koja ostaju sama kod kuće, os,isle zanimljiv sadržaj u skladu s njihovim svakodnevnim obavezama, aktivnostima i interesovanjima. Na primer, dogovorite se s njima kad smeju da gledaju televiziju, da li će i koliko koristiti kompjuter, da li, dok su sami, mogu da idu kod drugova ili da se igraju s njima u obližnjem parku - savetuje Stankovićeva i dodaje da su to sve aktivnosti koje školarci mogu da obavljaju, a da se pri tom osećaju dobro, sigurno i bezbedno.

deca sama u kući za vreme raspusta

Ne strahujte pred decom

Naša sagovornica ističe da decu tokom raspusta ne bi trebalo da pritiskate da čitaju lektiru ili vežbaju matematiku jer je to vreme predviđeno za odmor i slobodne aktivnosti. Treba da iskoriste to vreme da se posvete hobiju i stvarima koje vole, jer će tako najbolje napuniti baterije za narednu školsku godinu.

- Kad dete počnete da ostavljate samo kod kuće, sasvim je normalno da ga zovete, na primer, na svakih sat vremena i proveravate je li sve u redu. Kasnije, kad steknete poverenje u njega, pozivi ne moraju da budu tako česti, ali važno je da je vaš mališan svestan da moće da vas pozove u bilo kom trenutku ako mu nešto treba - ističe Stankovićeva.

Ona napominje da je prilikom ovog novog poglavlja u vašem i detetovom životu vrlo važno da svoje strahove držite pod kontrolom. Čak i ako vam se razne negativne misli motaju po glavi, sakrijte to od deteta, jer će u suprotnom i samo biti uplašeno, pa če se opirati ostanku kod kuće.

Uputstva za odrastanje

Pre nego što dete ostavite samo u kući, ustanovite osnovna pravila.

- Ostavite mu svoj broj telefona, kao i telefone bliskih osoba i komšija koje može da okrene u hitnim situacijama.

- Objasnite mu da ne pušta nikoga u kuću bez vašeg znanja i odobrenja.

- Objasnite mu kako da koristi šporet i ostale uređaje u kući.

- Kažite mu da nepoznatima koji zvone na vrata ne otkriva da je samo kod kuće.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.