tinejdžer

Koliko se okolnosti u porodici promene sa dolaskom bebe u kući, toliko se sve promeni i kad ta, do juče vaša beba, odraste i postane tinejdžer. Odjednom počinje da se udaljava od vas, sve manje želi da razgovara sa vama, odsutan je i povlači se u svoj svet. Zato je važno da se na vreme pripremite i suočite sa sledećim promenama, koje su neizbežne kad ste roditelj tinejdžera.

Radiće stvari koje ne odobravate

Biće vam neobično kad jednog dana shvatite da je vaše dete više od vas, da ima dubok glas i da se u suštini ponaša kao neka druga osoba.

- Prihvatite to kao fazu odrastanja, kao i činjenicu da će vaš tinejdžer često menjati raspoloženje i raditi stvari koje ne odobravate. Ali to nije odraz vašeg roditeljstva i lošeg odnosa sa njim, već fizičkih i mentalnih promena kroz koje prolazi u tom periodu. Tad se nalazi pod velikim emotivnim pritiscima, sa kojima ne ume da se izbori, a na vama je da mu svojom podrškom i razumevanjem što više olakšate i pomognete - savetuje Dragana Stanković, psiholog.

tinejdžer

Bićete tužni zbog udaljavanja

U tinejdžerskom periodu deca su sve više okrenuta društvu, a sve manje razgovoru sa roditeljima. Nemojte zbog toga biti tužni i misliti da vas isključuju iz svog života, jer oni samo ne umeju uvek da pokažu koliko im je i dalje stalo do vas. Zapravo, oni i dalje žele da budete uključeni u njihov život jer su ranjivi i često nesigurni po pitanju toga gde pripadaju.

- Zato ih podstaknite na iskren razgovor tako što ćete pričati o sopstvenim iskustvima iz tog perioda jer mogu biti značajna vašem tinejdžeru. Možete mu i dati podstrek da vam se otvori i priča o problemima koji ga muče - kaže Stankovićeva.

Čekaju vas neprospavane noći

Kad na red dođu izlasci u grad, sukobi roditelja i tinejdžera postaju neizbežni jer nije lako pomiriti želje i stavove jednih i drugih. Najveći strahovi roditelja odnose se na bezbednost i iskušenja kojima su deca izložena u noćnim izlascima, pa dok oni uživaju, mame i tate ne spavaju. Tada najčešće još više povećavaju kontrolu nad detetom, što stvara sukobe. Zato nađite zlatnu sredinu i odredite pravila prema svom detetu i njegovom osećaju odgovornosti.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.