Osmehivanje, kikotanje i valjanje od smeha sastavni su deo srećnog detinjstva. Tako se dete u proseku nasmeje 300 puta na dan, za razliku od odraslog čoveka koji osmeh razvuče 17 puta dnevno. Od dece mi odrasli trebalo bi da učimo, ali i da mi njih naučimo da zadrže osmeh na licu.

humor kod dece

Mnoga istraživanja na temu smejanja do sada su pokazala da je smeh najbolji lek i da osećaj za humor pomaže deci da izgrade samopoštovanje, razviju kritičko mišljenje i da postanu otpornija. On im pomaže da se nose sa teskobom, da se bolje povežu sa vršnjacima i da shvate svet u kome žive.

– Period od prvog refleksnog smeška, koji počinje da se razvija u maminom stomaku, do osmeha izazvanog emocijama važan je za dečji razvoj. Smisao za humor je jedna od najpoželjnijih osobina ličnosti i ne pomaže deci samo u emotivnom i socijalnom razvoju već se pokazalo da su osobe koje se više smeju zdravije, manje podložne depresiji i imaju izraženiju otpornost prema bolestima – kaže Dragana Stanković, psiholog i urednica portala „Psihologija online“.

Da je smeh najbolji lek, pokazuje to što se u mnogim zemljama primenjuje takozvana komikoterapija. Lekari-klovnovi zasmejavaju decu i time ne samo da doprinose lečenju nekih bolesti već i decu oslobađaju od straha i nepoverenja.

Ako želite da pomognete detetu da se više smeje, pokažite mu to prvo na sopstvenom primeru. Sami se smejte što više i posmatrajte stvari iz pozitivnog ugla.

humor kod dece

Svi mogu da budu duhoviti

Svake nedelje odvojite vreme za sat humora. Neka to bude vaš porodični zadatak - svako neka pripremi nešto što će nasmejati druge, vic, imitaciju ili nešto slično. Što se više smejete zajedno sa decom, izgrađujete jače veze i podstičete optimizam. Ukoliko od deteta uvek tražite da bude ozbiljno i ismevate ga ako otvoreno mašta, njegov duh u startu sabotirate. Zato to izbegavajte jer svako može da postane duhovit, ali da li će se to i desiti, zavisi od okolnosti u kojima raste, kao i od ličnih afiniteta i ambicija.

Razvoj humora kod dece

DO 4. GODINE

- Igre skrivanja

- Smešni zvuci (na primer, roditelj oponaša životinje)

- Glupa imena (na primer, roditelj krevet naziva kornjačom)

OD 5. DO 8. GODINE

- Zagonetke

- Igre rečima

- Izmišljanje šala bez smisla

OD 9. DO 12. GODINE

- Preuveličavanje

- Pričanje jednostavnih šala

TINEJDŽERI

- Komične TV emisije i serije

- Sarkastične priče

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.