Iako batine zaustavljaju neželjeno ponašanje, one samo kratkoročno rešavaju problem, ostavljaju emotivne tragove i šalju lošu poruku deci jer činjenica je da nasilje rađa nasilje. Svaki treći roditelj koristi batine kao vaspitnu meru kad ostane bez pravih reči i strpljenja.

batine i deca

Roditelji u Srbiji sve manje fizički kažnjavaju decu, ali to je i dalje zastupljena metoda. Procenjuje se da svaki treći roditelj koristi batine kao vaspitnu meru onda kad ostane bez pravih reči i strpljenja. I dok stručnjaci ukazuju da batine samo kratkoročno rešavaju problem i ostavljaju bolne emocionalne tragove na deci, pojedine mame i tate mišljenja su i dalje da je batina iz raja izašla.

Naša sagovornica Dragana Stanković, psiholog i urednica portala „Psihologija online“, ističe da vas- pitanje i podizanje dece nije lako, ali ni da fizičko kažnjavanje ne bi smelo da se koristi kao metod. Ona otkriva kojih pet poruka šaljemo deci kad na njih dignemo ruku.

Nasilje rešava probleme

Fizičkim kažnjavanjem dece pokazujete im da se problemi rešavaju nasiljem. Tako im šaljete poruku "Ako mi se ne sviđa to što radiš. ja ću te udariti." Zato razmislite kakav primer dajete detetu, od kog, pri tome, zahtevate da ne bude agresivno.

U pravu je onaj ko je snažniji

Kada batinama ukazujete detetu da je uradilo nešto pogrešno, vi mu zapravo šaljete skrivenu poruku da onaj ko je snažniji i veći odlučuje o tome šta je u redu, a šta ne. To može navesti vaše dete da pomisli da će, kad odraste i postane snažnije od vas, moći da vas udari. Zato se neretko dešava da kad odrastu, deca zlostavljaju roditelje zbog frustracija iz detinjstva jer batine remete odnos na relaciji roditelj - dete. To je posebno uočljivo u adolescenciji kad fizičko kažnjavanje često više nije izvodljivo.

batine i deca

Umanjujete mu samopoštovanje

Kad roditelj koristi batine kao zaštitnu meru, kod deteta se javlja pitanje: "Šta nije u redu sa mnom". Dečje samopoštovanje je važna, ali krhka stvar i zato vodite računa. Imajući u vidu i da vi sami više cenite i slušate ljude koji vas podržavaju i ohrabruju, a ne one koji vas omalovažavaju, bilo psihički ili fizički.

Treba se plašiti jačeg

Fizičko kažnjavanje kod dece stvara ogroman strah, koji često može da izazove i blokadu. To može biti uzrok zbog kog mališani imaju slabiju koncentraciju i rezultate u školi. Takođe, zbog straha od batina pokušaće često i da sakriju nešto loše što su uradili jer znaju šta sledi ako otkrijete istinu. Vi im batinama šaljete poruku da su loši i nevaljali, pa se onda tako i ponašaju.

Loše emocije se gaje

Iako batine zaustavljaju neželjeno ponašanje, one s vremenom i čestim korišćenjem postaju neefikasne. Pritom, suštinski imaju dvostruki negativan efekat na dete.

- Prvo, nanose mu bol i povređuju ga telesno, a sa druge strane izazivaju veoma negativna osećanja, koja se mogu manifestovati kao poremećaj ponašanja, agresivnost prema vršnjacima ili utučenost - kaže Dragana Stanković, psiholog.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.