Pravilan odnos prema novcu - Mališani već od treće godine prepoznaju vrednost novca, a podučavanje deteta o vrednosti štednje novca nije nimalo lak posao. Sa polaskom u osnovnu školu, deci treba određivati džeparac.

deca i štednja

Jedno istraživanje je pokazalo da je 90 odsto ljudi nasledilo odnos prema novcu od svojih roditelja, dok je samo 40 odsto u ranom uzrastu naučeno da štedi ako hoće sebi da priušti nešto skupo.

Pre ili kasnije, svaki roditelj se zapita treba li davati detetu novac za džeparac i u kom uzrastu. Psiholog Dragana Stanković savetuje da, kao što dete pripremate za niz drugih životnih izazova, počnite na vreme da im dajete i lekcije o novcu.

- Deca postepeno uče o novcu i upravljanju njime. Učenje deteta o vrednosti novca, ali i o štednji nije nimalo lak posao, često je praćen svađama, pa stoga treba biti strpljiv jer od toga zavisi kako će novac trošiti kad odraste, odnosno da li će biti štedljivo i umereno trošiti ili će kupovati i što je potrebno i što nije - kaže Stankovićeva.

Odnos poverenja

Deca već od treće godine prepoznaju vrednost novca. Kako ovaj psiholog objašnjava, deci uzrasta od tri do pet godina možete dati sumu novca pomoću koje može da kupi slatkiš ili nešto drugo što mu pričinjava zadovoljstvo. Pustite ih da sami plate čokoladicu ili strip, neka sačekaju kusur. Imajući u vidu da će uskoro krenuti u školu, kada će verovatno sebi kupovati užinu, nije naodmet da malo vežbaju.

- Tada treba da shvati da se za novac dobija neka usluga. Sa polaskom u osnovnu školu, deci treba određivati džeparac koji će trošiti na užinu ili ono što ste unapred već dogovorili. Bitno je da roditelji još tada izgrade odnos poverenja i da dete uvek može da dokaže da je zaista kupilo to što je htelo - savetuje Dragana Stanković.

Već na prelasku u srednju školu detetu je potrebno povećati odgovornost.

- Savet je da se deci da mesečni iznos koji će sami raspoređivati, ali bez dodatnih suma ukoliko pre vremena ostane bez džeparca. Davanje džeparca deci može da pomogne da bolje shvate vrednost novca - priča naša sagovornica.

A koliko novca dati detetu za užinu?

- Sumu treba odrediti na osnovu kućnog budžeta i vrednosti užine, ali nije loše da dete kod sebe ima i malo više, za svaki slučaj, s tim da se naglasi da je to za neke hitne potrebe, recimo kupovinu školskog pribora - savetuje psiholog Stankovićeva.

deca i štednja

Kasica prasica

Novčanici su nam često puni kovanica od pet, deset ili dvadeset dinara s kojima ne znamo šta bismo. Umesto da ih gubite po kući ili kolima, uzmite detetu kasicu prasicu, sitniš mu poklonite i predložite mu da ga drži u kasici na svom stočiću. Zatim ih učite kako se štedi - svaka tri meseca recimo, izbrojite sakupljen novac i dajte im protivvrednost u papirnatim novčanicama, koje ćete staviti na detetovu štednu knjižicu. Tako će mališani u praksi videti kako se metalni dinari pretvaraju u stotine i hiljade.

- Najbolji period za štednju je sa ulaskom u pubertet kada će dete odvajati ne samo od mesečnog iznosa koji mu ostane, već će verovatno dobijati i od rodbine, gostiju, za rođendan, tako da mu taj novac ne treba uračunati u džeparac. Neka to bude novac za štednju - kaže naša sagovornica.

S uštednim novcem, savetuje Stankovićeva, pustite ga da kupi ono što je naumilo bezobzira koliko se ta ideja vama činila besmislenom.

- Kada bude uštedelo, na primer do 200 dinara, ukrupnite mu novac i pohvalite ga, pri tome mu dodajte još neki dinar preko. Ali, imajte i vi svoju kasicu prasicu i štedite pred decom. Tako će ono to shvatiti kao nešto najnormalnije - priča ovaj psiholog.

Tri tegle

Osim kasice prasice, svoje dete možete naučiti da štedi i koristeći princip tri tegle - u jednu teglu dete može da ubacuje novac za svoja mala zadovoljstva poput slatkiša, u drugu novac za kratkoročnu štednju i kupovinu recimo novog omiljenog CD-a ili knjige, i u treću može ostavljati novac za ozbiljniju kupovinu poput patika.

- Dete na taj način ima priliku da gleda kako njegova ušteđevina raste i uči kako se novac raspoređuje i kako se štedi. Dete koje ovako odvaja novac biće društveno odgovorno, ali će i steći naviku štednje. Suština je da se prati rast fonda - smatra psiholog Stankovićeva.

Ona savetuje da pre nego što dete samo pošaljemo u kupovinu, trebalo bi da mu prethodno pokažemo kako sve to funkcioniše.

- Igrajte se prodavnice sa njim gde ćete robu plaćati papirnim novcem - zaključuje Dragana Stanković.

Plaćeni poslovi

Za pravilno detetovo raspolaganje novcem, nema bolje škole od upošljavanja vašeg mališana tokom raspusta i odmora. Osim što mu "posao" možete predstaviti kao zabavnu radnju, ovim principom vaši mališani će naučiti da cene ono što su zaradili - upravo jer su se namučili da bi do novca uopšte došli.

- Najbolji način za štednju je da ga uposlite tokom raspusta. Možda mu nećete plaćati svakodnevne kućne poslove koje obavlja, ali za pranje auta lepo ga je novčano nagraditi. Deca koja zarađuju novac radeći tokom raspusta više će štedeti kao odrasli - smatra naša sagovornica.

Ne udovoljavati svim zahtevima

Česte su situacije kada neko u odeljenju ima više novca od vašeg deteta. Budite spremni da će se i vaš mališan žaliti na visinu džeparca koji je, igrom slučaja, manji od njihovog druga iz klupe. Stručnjaci savetuju da u tim situacijama ne popustite pod pritiskom.

- Decu treba na vreme naučiti da je novac koji dobija u skladu sa mogućnostima roditelja da izdvoje za njega, a da ono štednjom, nagradom ili na bilo koji drugi dogovoreni način sa roditeljima, može imati isto to. Ipak, bez obzira na materijalno stanje u porodici, deci ne treba uvek udovoljavati svim zahtevima - objašnjava Dragana Stanković.

Intervju vodila: Andriana Janković

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.