razmazenost

Ne deli igračke

Deca do tri godine, pa čak i starija, ne obraćaju mnogo pažnju na drugu decu, pogotovo za vreme igre. Neka dele igračke s drugima kako bi stekla njihovu naklonost, dok druga to ne čine smatrajući da je to samo njihovo. Ako i kasnije nastave da se tako ponašaju i odbijaju da dele svoje lutke ili automobile sa drugarima, to već odslikava dečju razmaženost na koju treba da reagujete što pre.

Ima česte izlive besa

Već sa dve godine deca ispituju granice roditeljske tolerancije i izdržljivosti, a roditelji moraju da im pokažu da izlivi besa ne menjaju ništa. Ako se dete baca po podu zato što mu odmah ne ispunite ono što je ono poželelo i ako počne da vrišti i plače, nemojte da se predomislite. Najveću grešku roditelji čine baš kad posle takvog dečijeg ispada počnu da mu povlađuju i da ga umiruju. Time samo pospešuju razvoj još jedne odlike razmaženosti, a to su izlivi besa.

Burno doživljava neuspeh

Ramažena deca burnije doživljavaju neuspeh od druge dece jer su naučila da se njihove želje moraju zadovoljiti sad i odmah. I zato na svaki neuspeh reaguju izlivom besa i ljutnje. Razmaženi mališani nisu naučeni da mirno prihvate poraz. Do četvrte godine to je prihvatljivo, ali ako se nakon tog perioda takvo ponašanje nastavi, ova deca će imati mnoštvo problema kako u školi, tako i u svakodnevnom životu. Stoga naučite dete da je neuspeh nešto što je normalno i da se reakcija na neuspeh uči.

Stalno je nezadovoljno i samo nešto traži

Šta god da kupite razmaženom detetu ono će opet biti nezadovoljno jer je naviklo da mu stalno ispunjavate sve moguće i nemoguće želje. Zato često i ne ume istinski da se obraduje poklonima jer ih lako dobije. Umesto toga, sledeći put recite detetu da, ako želi novu lutku, mora da je zaradi svojim dobrim ponašanjem.

razmazenost

Ključ je vaspitavati decu na vreme, odmalena, a ne onda kad već nauče i steknu pogrešne osobine i obrasce ponašanja.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.