deca i laži

DEDA MRAZ SVE VIDI I NEĆE TI DATI POKLON

Još od najranijih dana Deda Mraz se predstavlja detetu kao oličenje dobrote, sreće i kao neko ko ispunjava sve želje i deli poklone. Lepo je deci uvek govoriti istinu, ali isto tako je lepo i korisno pustiti dete da veruje u bajke koje detinjstvo nosi. Kad odraste, samo će shvatiti da Deda Mraz ne postoji. - Kad je korigovanje ponašanja u pitanju, poverenje u odnosu roditelj - dete gradi se samo istinom. Ukoliko dete pokazuje nepoželjno ponašanje, treba mu ukazati na grešku i posledice takvog ponašanja, jer roditelj je taj koji će dati ili uskratiti nagradu, a ne neko izmišljeno lice. Nema potrebe odgovornost roditelja prebacivati na osobu koja pri tom i ne postoji - objašnjava Dragana Stanković, psiholog i urednica portala "Psihologijaonline".

OBEĆAVAM DA INJEKCIJA NEĆE BOLETI

I u ovoj situaciji treba biti iskren prema detetu. Laž je da injekcija neće boleti. Bolela je i prvi put, boleće i svaki naredni. Bolje je detetu ukazati na to šta ga čeka nego ga lagati. Treba mu objasniti da će ubod malo boleti, ali da to nije ništa strašno, i da je sve to za njegovo dobro. Ako zaboli, a roditelj je već rekao detetu da neće boleti, ruši se poverenje, a pored toga dete može navući strah, pa čak i fobiju od igle.

deca i laži

DOLAZIM ZA MINUT

Ovo je rečenica koju roditelji stalno izgovaraju poigravajući se sa strpljenjem deteta. Bolje je reći istinu detetu, pa makar to bilo i pola sata. - Njima će to više značiti nego da ih slažete, a oni vas nestrpljivo očekuju. Tad se mališani još i dodatno unervoze i onda upadnete u veće probleme nego što jesu - kaže Stankovićeva.

NEMAMO SAD PARA DA KUPIMO TO

U ovakvoj situaciji poželjno je ne pominjati detetu da nemate novac, već da imate, ali da baš tada niste u situaciji da mu to priuštite jer su neke bitnije stvari na redu za kupovinu. Objasnite mu da ćete mu to kupiti drugi put i da treba malo da sačeka. Obavezno ispunite obećanje i to mu dajte kao nagradu za neko poželjno ponašanje. Na taj način ga ne lažete, već ga učite da će stvari koje želi i dobiti, samo treba malo da sačeka i da poštuje prioritete pri kupovini.

deca i laži

AKO SE ODMAH NE OBUJEŠ, MI IDEMO BEZ TEBE

Ovim rečima i pritiskate dete da požuri, a ono možda još uvek nije spretno u motornim veštinama kao što je na primer vezivanje pertli i zakopčavanje dugmadi. Verovatno mu treba vremena da sve to obavi, a vi ga još plašite ga da ćete otići bez njega. Bolje mu argumentovano objasnite zašto je bitno da stignete na vreme ili da pri spremanju za izlazak treba malo ranije da krene da se priprema kako bi stiglo.

#blic #bliczena #intervju #novogodisnji ??

A post shared by Psihologijaonline.com (@psihologijaonline) on

Intervju vodila Biljana Stefanović

Foto: Silvija Foto

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.