lajkovi

Tinejdžerke koje provode previše vremena na društvenim mrežama u velikoj su opasnosti da obole od depresije, tvrde istraživači sa Univerziteta u San Dijegu. Kod njih je čak za 71 odsto povećan rizik da dobiju neke od simptoma ove bolesti jer je poznato da su devojčice u tinejdžerskom uzrastu najosetljivije.

- Naša studija je pokazala da mobilni telefoni i društvene mreže imaju veći uticaj na devojčice nego na dečake. Razlog je verovatno taj što oni telefone uglavnom koriste za igrice, dok devojčice svoju popularnost i društveni status mere brojem lajkova i pratilaca. To im stvara teskobu, pritisak i često im smanjuje samopouzdanje - objasnila je dr Džen Tvenge, vođa studija.

Ove tvrdnje ne iznenađuju ni naše stručnjake, a nezvanično se može čuti i da nemali broj devojčica u Srbiji ima psihičke probleme zbog nedovoljne popularnosti na društvenim mrežama. Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala "Psihologijaonline", kaže da se sve više u praksi sreće sa tinejdžerima koji imaju ovakav problem.

lajkovi

- Danas "Fejsbuk" i "Instagram" imaju veliki uticaj na decu i pomoću njih oni stvaraju svoj status među vršnjacima. Tinejdžeri prihvataju zahteve za prijateljstva i od onih koje znaju, ali i od nepoznatih osoba. Roditelji se pitaju zašto to rade, a odgovor je jednostavan - to donosi više lajkova - kaže Stankovićeva.

Naša sagovornica objašnjava da lajkovi zapravo određuju koliko je slika lepa. Oni su postali merilo uspeha i popularnosti pa ukoliko tinejdžer proceni da je neka slika dobila manje lajkova nego što bi trebalo, tu nastaje problem. Još ako dobije i neki negativan komentar, slika se briše, samopouzdanje pada, stvara se teskoba i pritisak. Sa padom samopouzdanja, tinejdžeri počinju da se otuđuju, a to ih dalje vodi u bolesti poput anoreksije ili depresije.

- Većina tinejdžera koji stalno objavljuju slike na "Fejsbuku" i "Instagramu" duboko su nesigurni u sebe. Reklamiranje na društvenim mrežama koriste kako bi povratili svoj ego. Iz tog razloga stalno im je potrebna potvrda i prihvatanje drugih. Objavljuju šta su jeli, čitali, obukli, a sud o tome koliko je to dobro donose lajkovi i ljudi koje i ne poznaju - ističe Stankovićeva.

#blic #bliczena #depresija #tinejdzeri #drustvenemreze #intervju

A post shared by Psihologijaonline.com (@psihologijaonline) on

Znaci koji pokazuju da je tinejdžer u depresiji jesu povlačenje iz društva, osećanje bezvrednosti, gubljenje prijatelja i loš uspeh u školi. Zato roditelji, ako primete neke od ovih simptoma, treba odmah da reaguju, jer zakasnela reakcija i pomoć mogu dovesti do težih psihičkih problema, pa čak i suicida.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.