laži

DO TREĆE GODINE NE LAŽU

Vaš dvogodišnjak je flomasterima išarao zid, a onda vam, gledajući vas pravo u oči, kaže da on to nije uradio. Besni ste i pitate se ima li smisla kažnjavati ga.

- Nema smisla, jer on još uvek ne zna da je uradio nešto pogrešno. Deca do tri godine ne umeju da lažu i još uvek nemaju razvijeno logičko mišljenje, već govore ono što vide. Lopta je pala i razbila čašu, a ko je bacio loptu, to nekako prećute jer “to nisam ja, lopta je” - objašnjava Dragana Stanković, psiholog i urednica portala Psihologijaonline.com.

U tom periodu mališani nisu ni svesni da govore neistinu, niti su u stanju da razlikuju istinu od laži. Lako zaboravljaju situacije i usmeravaju se na nešto što je njima bitnije. Pažnja im lako odluta, a jedan od razloga zašto lažu može biti i strah da ne budu kažnjeni ukoliko su ranije imali takva iskustva. Takođe, još uvek ne umeju da smisle priču u svoju odbranu, pa im ostaje da poriču ono što se dogodilo.

DO ŠESTE GODINE NE SHVATAJU ŠTA RADE

Iako laganje do šeste godine treba smatrati normalnim ponašanjem, roditelji ne treba da ga ignorišu, već je potrebno da reaguju na svaku laž i da tako dete navedu da govori istinu. Budući da ono i ne shvata da je laganje loše, ne preporučuje se kažnjavanje - ističe Stankovićeva.

Ona savetuje da u ovom periodu obratite pažnju na to koliko dete često laže i u kojim situacijama. Nakon sedme godine laži se više ne smatraju normalnom fazom razvoja.

laži

ŠKOLARCI OBMANJUJU ZBOG OCENA

S polaskom u školu deca shvataju da je laganje nepoželjno ponašanje i da osobu koja laže drugi osuđuju. Ali uprkos tome, postoje situacije koje će ih naterati da slažu.

- Iza svake laži stoji i određena namera. Pošto je u tom uzrastu škola najvažnija za dete, i laži će se vrteti oko nje. Zato lažu o ocenama da ne ispadnu neuspešni u očima drugih ili se plaše kazne.

U ovom uzrastu laganje se uči po modelu. Ako dete čuje neku laž od majke ili oca, ono kopira takav oblik ponašanja. Zato nije dobro grditi dete zbog toga što ne govori istinu ako mu i sami nudimo takav oblik ponašanja. U suštini, školarci najviše lažu kako bi udovoljili starijima.

TINEJDŽERI SE BRANE LAŽIMA

Oni već imaju razvijeno apstraktno mišljenje, tako da mogu čak i da predvide šta će se dogoditi ukoliko se njihova laž otkrije. U ovom periodu razvoja najčešće lažu jer misle da će tako rešiti svoj problem, a to su i godine kada počinju da se udaljavaju od roditelja i da se nesrećno zaljubljuju. Zato se od pridika i kritika uglavnom brane lažima.

- Ne postoji roditelj koji voli da ga dete obmanjuje, ali tako nešto je vrlo teško. Koliko god da ste dobri mama i tata, vaši tinejdžeri će vas makar jednom slagati. Ako vam nije jasno zbog čega, vratite se malo u prošlost i setite svog perioda adolescencije - ukazuje naša sagovornica.

Zapitajte se da li ste i vi uvek govorili istinu svojim roditeljima, a velika je verovatnoća i da je sada, u odraslom dobu, ponekad prećutite.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.