spavanje

Evo nekoliko brzih, jednostavnih stvari koje možete učiniti da više i bolje spavate:

1. Nemojte koristiti telefon u krevetu.

Aktivnosti poput čitanja e-mailova ili slanja tekstualnih poruka zahtevaju nivo razmišljanja i pažnje koji budi vaš mozak, tačno u onom trenutku kada biste trebali da završite i isključite mozak.

2. Avionski režim ili "Ne uznemiravaj"

Ako telefon morate imati u svojoj spavaćoj sobi (kao sat i/ili alarm), stavite ga u avionski režim da vas niko ne bi uznemiravao tokom noći. Ljudi se žale kako imaju loše snove, a onda se ispostavi da im tokom čitave noći sa telefona stižu razne notifikacije koje ih uznemiravaju. Ako ste zabrinuti zbog propuštanja hitnog poziva člana porodice, možete isprogramirati funkciju "Ne uznemiravaj" koja će dopuštati samo pozive sa određenih brojeva koje vi odredite kao važne.

spavanje

3. Ako morate da koristite telefon uveče, smanjite svetlost.

Čim sunce zađe, trebalo bi podesiti jačinu svetla i na svom telefonu. IPhone ima postavku „noćne smene“ koja smanjuje plavu svetlost nakon zalaska sunca. Kada preko noći koristimo svoj telefon kao sat, ekran bi trebalo da držimo što je moguće niže. Na taj način, ako moramo da proverimo vreme, naš mozak se neće probuditi zaslepljujućim blicem svetlosti ekrana.

4. Zamračite svoju spavaću sobu.

Čak i male količine svetlosti noću (poput noćne svetlosti) mogu inhibirati oslobađanje melatonina. Melatonin, osim što pospešuje san i isceljuje, je ključan za proizvodnju ostalih važnih hormona, uključujući hormon rasta. Možete staviti i zatamnjene zavese. Ne samo što ćete brže zaspati nego ćete i duže spavati.

spavanje

5. Čitajte umesto da gledate televiziju.

Sve vrste ekrana negativno utiču na san. Ako se mučite sa snom i skloni ste da budete na ekranima uveče, pokušajte sa ovim eksperimentom: Barem jednu noć nedeljno, isključite ekrane i čitajte knjigu. Bićete zapanjeni koliko ste svesni pospanosti i potrebe da krenete u krevet. Verovatno ćete i zaspati brže i spavati snažnije.

6. Završite sa stresnim raspravama do podneva.

Izbegavajte teške ili komplikovane razgovore posle 22 sata. Svaka rasprava pre spavanja dovešće do veće nervoze i umora koji će ometati vaš san.

7. Izbegavajte stresne situacije posle 20 sati.

Izbegavajte da proveravate svoju e-poštu noću, posebno ako možda postoji pošta sa posla koja može da se odloži do jutra. Ne gledajte i ne čitajte vesti. Ne krećite se kroz Facebook ili Instagram feed ako će vam neki postovi smetati. Što se bolje odmorite, to će vam sutrašnji dan biti bolji, a vi produktivniji.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.