Vaš dom sad je i kancelarija, i škola, i teretana, i mesto za opuštanje. Zato je više nego ikada ranije važno da postavite zdrave granice sa ukućanima i iskreno razgovarate kako ne biste jedni druge ometali. Budite fleksibilniji i ne očekujte previše od drugih. Zanemarite društvene mreže i ne dozvolite da vas isfrustriraju oni koji ovo vreme koriste za rad na sebi. Oduprite se tom pritisku i prilagodite očekivanja u skladu sa onim što vas opterećuje.

Iako je zbog pandemije korona virusa najvažnije da ostanemo kod kuće, ispostavilo se da to i nije baš lak podvig. Rad od kuće pored dece, praćenja TV nastave i brojnih domaćih zadataka, izolovanost od pijatelja i porodice, stavljaju mame i tate na ozbiljan test. Dragana Stanković, psiholog i urednica portala "Psihologijaonline.com", otkriva kojih pet pravila roditelji treba da se pridržavaju, mada ne samo za vreme izolacije već uvek. Reč je o važnim životnim veštinama, koje će i vama i deci pomoći na svim poljima.

covid19

1. Postavite zdrave granice prema ukućanima

Sad je više nego ikada ranije važno da postavite zdrave granice prema ukućanima, kako biste sačuvali dobre međusobne odnose i izvršavali obaveze na vreme. U uslovima izolacije dom je i kancelarija u kojoj radite, i škola, i teretana, i mesto za opuštanje. Zato je važno da se dogovorite ko i kada će šta raditi i u kojoj prostoriji, kako ne biste jedni druge ometali. Deca će biti isfrustrirana zbog domaćih zadataka, vi zbog problema na poslu i ovo je odlično rešenje da izbegnete moguće svađe.

2. Ne, ne morate baš sada da radite na sebi

Budite fleksibilniji i ne očekujte previše od drugih. Pandemija korona virusa je dokaz da ne možemo na sve uticati, kao što se ne možemo ni slepo držati planova. Pustite decu da greše i rade nešto u čemu nisu dobri jer iz grešaka se najbolje uči. Vi zanemarite društvene mreže i ne dozvolite da vas isfrustriraju oni koji ovo vreme koriste da se bave novim hobijem, uče nov jezik, pozivaju vas na razne izazove...Oduprite se tom pritisku i prilagodite očekivanja u skladu sa onim što vas čini srećnim.

3. Ostanite radoznali

Iako vam dani u kući liče jedni na druge, trudite se da sačuvate radoznalost, za koju kaću da je jedna od najbitnijih osobina za uspeh. Radoznalost unosi uzbuđenje u život, otvara nove svetove i mogućnosti i zato ne dozvolite da se uspava ni sada kad ste kod kuće. Budite znatiželjni prema deci i partneru - ne pitajte ih samo šta rade, već zašto to rade na taj način, šta su novo otkrili ili saznali tokom dana...Saznajte šta im golica maštu, i tako se još više povežite - savetuje Dragana Stanković, psiholog.

covid19

4. Vežbajte fokusiranost

Stalne vesti o broju obolelih i zaraženih korona virusom, izmene policijskog časa, zabrinutost zbog posla, u ovim danima lako mogu da vam odvuku pažnju. Stoga izbegavajte multitasking i udovoljavanje svima jer iako možda mislite da možete raditi tri stvari odjednom, to baš i nije moguće. Time samo slabite produktivnost i koncentraciju, pa je bolje da radite jednu po jednu stvar. Tome učite i decu, a sa njima ovih dana možete vežbati i disanje. Sedite leđima okrenuti jedni drugim, uhvatite se za ruke u visini laktova, zažmurite i zajedno duboko dišite.

5. Razmestite nameštaj

Rutina je recept za život u karantinu, a ona će vam pomoći da uravnotežite svoj um. Zajedno sa ukućanima napravite dnevni plan aktivnosti i posmatrajte ga kao vodič koji vam daje osećaj kontrole i sigurnosti. Ne zaboravite da planirate i vikende, što vam sada može biti veći izazov nego tokom radnih dana. Tad možete i da iskočite iz rutinskog režima, pa recimo, promenite raspored nameštaja u dnevnoj ili dečijoj sobi i to će vam pružiti osećaj novog iskustva.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.