Drugi deo raspusta traje od 1. do 15. februara. Pitali smo jednu mamu i psihologa da li iscepkan raspust ide na štetu đaka.

zimski raspust iz dva dela

Za osnovce i srednjoškolce u Srbiji, izuzev Vojvodine, drugi deo zimskog raspusta traje od 1. do 15. februara. I dok su deca zadovoljna što mogu u kratkom roku dva puta da se odmaraju od škole, pojedini roditelji negoduju i smatraju da bi bilo bolje da je zimski raspust iz jednog dela.

- Deca se tokom prvog dela raspusta opuste i onda čim se vrate u školske klupe, sačekaju ih kontrolni zadaci. To je za njih šok i taman kad uhvate zalet za učenje, opet sledi raspust. Zato mislim da je bilo bolje kad je zimski raspust bio iz jednog dela - smatra Beograđanka Nena Aćimović, mama dva osnovca.

Zimski raspust iz dva dela uveden je školske 2015/16. godine. Osim zbog rascepkanosti raspusta, pojedini roditelji zameraju i to što je prvo polugodište dosta duže od drugog.

Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala "Psihologijaonline.com", smatra da ne postoji jedinstven odgovor da li je bolje da zimski raspust bude iz jednog ili dva dela jer nemaju svi đaci iste radne navike.

- Zavisi od deteta do deteta koja je opcija povoljnija, ali pokazalo se da deo između dva raspusta zapravo deca najviše koriste da poprave ocene za kraj prvog polugodišta - kaže Stankovićeva.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.