Studiram medicinu, V sam godina. Imam problem sa svojom devojkom, ona ima 20 godina. Problem je što je ona viša od mene za nekih 5 cm i što to ona ne može da prihvati. Meni to ne smeta jer mi nije bitno ništa sem toga kako se osećam i kako se slažem sa nekim koga volim. Inače, mnogo sam srećan sa njom i njoj je lepo sve dok ne pomisli na to, na tu razliku. A ja nikako nisam mogao da doprem do nje, da joj kažem da je sve to nebitno kad ima ljubavi, razumevanja, poštovanja, a svega toga ima. I ona kaže da bi bila presrećna samo ako bi mogla da prevaziđe tu razliku. Zajedno smo godinu dana i za to vreme je pokušavala da to prevaziđe, ali nije uspela, a ja ne mogu da prihvatim da raskinem sa njom zbog toga. I mislim da će to da joj bude manje bitno, čim počnu da postoje pravi životni problemi. Ne mogu da prihvatim da neka fizička karakteristika odluči, da ona prevagne nad svim osećanjima. Najviše joj smeta dok šetamo i tad uoči tu razliku i postaje nervozna. Kažite mi da li to ona može da prevaziđe i u čemu je problem? Hvala puno unapred.

Vladan

 

Uglavnom se smatra da je problem ako je devojka primetno viša od momka. Ima onih koji smatraju da je u pitanju potpuno nebitna stvar, ali je i mnogo onih kojima to jeste bitno, na različite načine (kao kod vaše devojke). Ako se radi o centimetru-dva razlike, to će stvarno malo kome, momku ili devojci, biti važno. Međutim, ako je devojka znatno viša od momka, tu bi već moglo da bude problema. Neki dečaci vole kada je devojka rastom niža od njih jer se pored takve devojke osećaju muževnije, plus se osećaju i zaštitnički prema takvoj devojci, što može da prija i njima i devojci. A ima i dosta momaka kojima nije važno to što je devojka viša, ili im se čak i dopada kad je devojka za glavu viša od njih, samo se tu postavlja pitanje hoće li devojci smetati da dečko bude niži od nje. Mnogim devojkama hoće, i to je dodatni problem. Nemali broj devojaka želi da dečko bude viši od njih, tako se osećaju nekako zaštićenije, osećaju se ženstvenije uz višeg momka nego uz onog koji je primetno niži od njih. Ima devojaka koje će odbiti momka koji im priđe samo zbog toga što je niži od njih, uopšte ga neće uzeti u obzir. Momci su svesni toga i zato se mnogi od njih neće usuditi da priđu višoj devojci, ili će, ako biraju hoće li prići višoj ili nižoj, odabrati nižu, što ne znači da im se ova viša ne dopada, nego misle da su im bolje šanse kod niže. Ovo je sve bila priča na nivou dopadanja, ne zaljubljenosti. Srce ne gleda mnogo na visinu, može devojka da misli da nikada ne bi mogla da bude s momkom nižim od sebe, ili dečko da misli da nikada ne bi bio s devojkom višom od sebe, a onda se zaljube, i razlika u visini im postane nebitna. Mada, s druge strane, dešava se i da pritisak okoline i podsmeh zbog razlike u visini budu takvi da jedno od njih dvoje, ili oboje, ne mogu to da podnesu, i raskinu s osobom sa kojom su zaista uživali. Ukoliko vas devojka zaista voli ona će pokušati da uz vašu pomoć, ne obazirući se na pritiske okoline, prevaziće ovaj problem. Kažete da ste godinu dana u vezi, ona je znala to još na početku i trebala je još tada da vam kaže da joj to smeta. Ukoliko ne, morate se pomiriti s time, pa i sa raskidom ukoliko do toga dođe.

 

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.