Postoji problem dok spavam. Ovo mi se događalo više od 2 puta. Ja sanjam, kao i uvek svesna sam da sanjam, i baš pre sat vremena, dok sam spavala, san mi se prekinuo i ja sam prvo u snu, u toj prostoriji koju sam sanjala, čula glasove u hodniku, vrata koja škripe, a onda sam to isto čula i u svom stanu. Vrata koje sa otvaraju, nekog kako ulazi, i sad nastupa ono najbitnije: ta osoba ulazi u moju sobu, nadnosi se nada mnom, a ja se istog trenutka savijam u telu da se odmaknem od nje, paralizovana sam, želim da se pokrenem ali ne mogu, i ne mogu oči da otvorim koliko god da se trudim. A opet kao da su mi oči polu otvorene i vidim mutnu figuru, mušku, u crvenoj majici. Tako je bilo ovaj put kad sam sanjala. Najviše me plaši to što ne mogu da otvorim oči, u polu snu sam (i kad to kažem mislim na to da sanjam ali sam svesna da spavam i sanjam) i želim da otvorim oči, ali NE MOGU. Mozak mi radi, razmišljam, ali telo me ne sluša. Paralizovana sam i iz sve snage se trudim da otvorim oči ali ne uspevam. I dok je ta figura nad mojom glavom i pilji u mene, čujem sebe kako pitam: "ko je to? ko je to?". Sad nisam sigurna da li to pitanje postavljam u glavi, ili se probija kroz moja usta... Zatim ta osoba odlazi i moje telo se polako opušta i uspevam da otvorim oči. Onda sa strahom pogledam po sobi, provirim kroz odškrinuta vrata (koja sam ja ostavila odškrinuta), polako uđem u dnevnu sobu i uverim se da nikog nema. Kao što sam napisala i ranije mi se ovo događalo, sanjam nešto, ne mogu da otvorim oči, paralizujem se i umirem od straha. I uvek je tu neka figura koja me posmatra u tom stanju i onda odlazi.

Riba

 

Negde oko trećinu života provodimo spavajući i svi sanjamo svake noći. Telo se odmara, a um oslobođen od fizičkih smetnji, kreće na putovanje svetom snova. Nesreća je u tome, što se velika većina ljudi uopšte ne seća tih iskustava, a samo je nekolicina njih sposobna biti svesna činjenice da sanja dok sanja (što je prisutno u vašem slučaju koji ste nam opisali). Mi spavamo potpuno nesvesni, gubeći pritom mnogo prilika da budemo svesni. Ovo prilično retko stanje, kada je osoba svesna da sanja te kada zna da je svet oko nje samo kreacija njenog uma i da je ona odvojena od toga - naziva se lucidnim sanjanjem. Lucidno sanjanje je moćno sredstvo za istraživanje prostora našeg uma, rešavanje problema, strahova, ispunjavanje želja. Lucidno sanjanje može nam pomoći da razumemo ove reči: "Jednom kad iskusite osećaj buđenja unutar sna, i shvatite da su vaše mogućnosti daleko veće nego što ste ikada mislili da jesu, možda možete pokušati zamisliti kako bi to tek bilo kada bi se probudili i u svakodnevnom tzv. "budnom" životu." Obično uz lucidnost ide i određeni stupanj kontrole nad tokom sna. Koliko je kontrole moguće razlikuje se od sna do sna i od sanjača do sanjača. U najmanju ruku, lucidni sanjači mogu birati kako žele reagovati na događanja sna. Na primer, umesto da pokušate izbeći neku opasnost kao što prirodno radite kada ne znate da sanjate, možete odlučiti da se suočite licem u lice sa zastrašujućim likom iz sna, znajući da vam to ne može štetiti (mutna, muška figura u crvenoj majici iz vašeg sna). Lucidno sanjanje je normalno sanjanje. Tokom lucidnog sanjanja mozak i telo su u istom fiziološkom stanju kao i u najobičnijem ne-lucidnom sanjanju, to jest, u REM-spavanju. Lucidni snovi, osim što vam pomažu da vodite snove u zadovoljavajućem smeru, uživate fantastične pustolovine i prevladate noćne more, mogu biti i dragocena oruđa za uspeh u vašem budnom životu.

 

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.