Moj suprug i ja smo 8 godina zajedno. Imamo kćerku od 4 godine. Posljednje 3 godine, od kako smo se vratili iz inostranstva u domovinu, situacija među nama je bila sve gora i gora. Njemu su izlasci postali svakodnevnica, a provođenje vremena sa nama umor, nezainteresovanost, vrijeme za istresanje, svađu i nervozu. Toliko je loše da je sedmično u kući možda naveče ostajao jednom ili nijednom. Mnogo vremena sam provodila sama sa djetetom (odnosno stalno, izvan posla, pošto nemamo bake i dede da čuvaju malog tako da sam samo ja ta koja je sa djetetom dok on izlazi). Prije nekih 5 mjeseci, počela sam da se dopisujem sa jednim svojim dragim prijateljem (isto oženjen), ali koji ne živi blizu i nekako se razvila fina i prijatna komunikacija i "veza" između nas tako da mi suprugovi izostanci iz kuće uopšte više nisu bili ni sporni. Međutim, on je nekako provalio u moj mail i uhvatio par mailova i shvatio da se to dešava. A, takođe sam i ja njemu uhvatila poruke koje je razmjenjivao sa raznoraznim "drugaricama".  Ja sam sve svoje kontakte prekinula sa tom osobom! Uglavnom, ta agonija traje, evo već 2 mjeseca. On se u međuvremenu počeo družiti sa nekim sumnjivim tipovima, duguje novac ne znam ni na koliko strana, agresivan je, galami i viče stalno (toliko da naše dijete čim ga vidi, ručicama pokriva uši). Kod njega je sada došlo do psihičkog sloma, ali viđe zbog poteza koje je sam povukao (što se novca tiče) nego bilo čega drugog. Potražio je psihijatrijsku pomoć i sada je na nekoj terapiji. Ja ne želim više da budem sa njim, ne želim da to više preživljavam i želim da moje dijete i ja mirno živimo. On neka radi šta hoće, samo da nas ostavi na miru. Kako da to izvedem i kada je pravo vrijeme s obzirom da je počeo liječenje antidepresivima?

Sanja

 

 

Brakovi često zapadaju u krize. Pitanje je da li vi želite da pokušate da rešite probleme ili ste sigurni da ne želite više život sa njim. Ako mislite da se vredi potruditi, barem zbog deteta, mogli bi ste da posetite porodičnog psihoterapeuta i pokušate da razrešite konflikte. Obzirom da vaš suprug već posećuje psihijatra, možda bi mu porodična psihoterapija bila prihvatljiva. Sama činjenica da se javio psihijatru govori o tome da i sam shvata da ima problem i da mu je pomoć potrebna. Vi najbolje znate da li je za vas dalji život sa njim nemoguć. Ako ste čvrsto odlučili da je tako, dobar razvod može biti bolji od lošeg braka. Ipak, pošto je vaš suprug započeo lečenje, možda je dobro da malo sačekate da vidite kako reaguje na terapiju, onda bi bilo dobro da popričate s njim na temu opstanka braka. Pitajte ga direktno da li on misli da je moguće da opet imate normalan brak i da se potrudite oboje uz stručnu pomoć da to rešite. Ako je sve to neprihvatljivo, pokušajte da razgovarate na temu razvoda.

Aleksandra Stepanović, dipl. psiholog

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.