Konačno da kontaktiram sa nekim ko moj problem neće doživeti smešnim. Naime, listajući stranice po internetu mislim da se radi o generalizovanom anksioznom poremećaju nego da ne budem svoj psiholog, situacija je sledeća: Kada god treba da dođem u kontakt sa nekom osobom počnem preterano da se znojim i to gotovo isključivo kada promislim o tome, mada su retke situacije da se skroz "zaboravim", recimo na koncertima i sličnim izlascima je sve ok. Dlanovi mi se najčešće znoje pri pomisli da neko može da me uhvati za ruku, pazusi samo kada bi to bilo vidljivo. Ovaj problem sam ranije imala u školi samo na kontrolnima, ocenjivanjima i slično pa mi to nije skretalo pažnju, a sada (imam 21 godinu) gotovo da sam opterećena, stalno mislim o tome i gotovo uvek su mi vlažni dlanovi. Ovo mi jako remeti socijalni život pa bi vam bila zahvalna na nekom savetu. Hvala.

Milica

Socijalne fobije karakteriše pojava straha ili anksioznosti da će se osoba zbuniti ili poniziti u različitim socijalnim situacijama. One mogu da se odnose na skoro sve situacije izvan porodičnog kruga. Socijalne fobije su obično povezane sa niskim samopoštovanjem ili strahom od kritike. Osoba je svesna da je strah intenzivan i neosnovan, ali anksioznost značajno blokira osobu u socijalnim i radnim aktivnostima. Karakerističan je početak ove pojave u pubertetu ili adolescenciji. Prvo što možete učiniti za sebe jeste da se potrudite da obraćate što manje pažnje na takve pojave. Razmišljanjem o tome samo povećavate problem. Pokušajte da ubedite sebe da se ništa neće dogoditi, da će sve biti ok. Dobri terapijski rezultati postižu se primenom određenih lekova uz intenzivnu psihoterapiju. Kognitivno - bihejvioralna terapija se pokazala kao najdelotvornija. Dakle, najbolje je da se obratite za pomoć psihoterapeutu i sigurno ćete uspešno rešiti problem.

Aleksandra Stepanović, dip. psiholog 

 

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.