Pre mesec dana sam izašla iz svog stana, a suprug je ostao u njemu. Brak nam nije baš sjajan i shvatila sam da imamo problem u međusobnoj komunikaciji. On je izuzetno zatvoren i uvek imam premisli šta sad misli i šta je sada problem. Ne želi da rešavamo problem pričom i dogovorom već me na neke druge načine kažnjava (IGNORIŠE ME, RADI ŠTA ZNA DA NE VOLIM, GAĐA TAMO GDE SAM OSETLJIVA, ITD...) i tako misli da mi pokazuje gde grešim. To me već tri godine muči, bila sam u fazi i da posećujem psihologa jer nisam znala kako više da se postavim i da mu dokažem da brak nije bojno polje niti utakmica sa dva rivala, da treba da verujemo jedno drugom. Bili smo i na vantelesnu jer nemamo dece. Svaki korak napred sam ja uvek predlagala i gurala, a on je u toj priči dok ja ne napravim neku grešku i odmah okreće list i menja svoje ponašanje. Vrlo često imamo dogovor oko neke bitne stvari u životu i na pola se povuče i odustane, iz sebi poznatih razloga, a ja ostanem sama u tome. Uvek u priči kaže da hoće da poboljša naš odnos, a u praksi to ne pokazuje, niti bilo šta menja. Posle zadnje svađe mi je poslao poruku da ne ide i da će ići kod advokata za razvod. Ja sam tada izašla iz stana. Teško mi je bilo, ali sam se psihički osećala jače i da sam načisto sama sa sobom šta želim. Od tada do danas zove da se vratim i da probamo ponovo. Ja ne verujem u njega i da on može šta bilo da promeni jer ništa konkretno ne kaže, kao zreo čovek koji zna šta hoće. U međuvremenu mi je njegova sestra poslala poruku u kojoj svašta kaže i što je van pameti. On na to kaže samo da ne podržava. Rekao mi je da me njegovi prijatelji ne vole i da misle da ja nisam za njega. Mene krivi što njegov brat ne dolazi kod nas. Zbunjena sam jer nikog nikada nisam uvredila, a isto tako smatram da je naš brak naš problem i ničiji više. Inače mi je i rekao da su mu pomešana osećanja i da su sada odnosi poremećeni. Opet kroz njegove priče nigde ne prepoznajem nas kao dve osobe u braku. Predložio mi je da živimo zajedno, ali da nemamo zajednički društveni život. Kao da nije siguran u sebe jer nikako da se postavi kao zreo, pametan čovek i da sve postavi na svoje mesto. Molim Vas, pišite mi šta vi mislite o mom braku i mom suprugu. Ja nemam želju da se vratim u stan i nastavim kao da je sve u redu jer mi ne daje nijedan razuman i konkretan razlog. Ne verujem. Unapred zahvalna.

Tamara

 

 

Stiče se utisak da je Vaš muž svojim predlogom za razvod braka proveravao koliko ste spremni da popustite. Kada je video da mozete i bez njega, odjednom ste Vi u prednosti. Iskoristite tu prednost i postavite mu uslove pre nego što odlučite da se vratite, ako odlučite da se vratite. Problem u komunikaciji neće se rešiti sam od sebe. Mogli bi da odete zajedno na terapiju i tako probate da poboljšate komunikaciju. Možete mu to postaviti kao uslov. Nađite psihoterapeuta koji radi sa parovima i predložite mu da tako probate da spasite brak.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.