Pitanje

Zdravo! Jako volim psihologiju, imam dobre savete za sve prijatelje, pišem biografsko-psihološku knjigu, ali imam problem u ljubavi za koji ne mogu da dam odgovor. Sa jednim momkom sam išla u gimnaziju sve četiri godine. On je jako povučen, miran, lep kao anđeo, jako, jako bogat što meni ništa ne znači, čak šta više, kvari mi prijateljstvo. Uvek je tu, oko mene, uz mene i na maturi, išao je sa drugom curom, ali do mene je sedeo i celo veče proveo sa mnom i uvek tako iznova...toplo-hladno. Jako mi znači kad je tu, ali ne tugujem kad nije jer znam da će me zvati kad-tad i znam da mu značim, ali to je problem što zapravo ne znam šta ja za njega predstavljam, prijatelja ili devojku s kojom bi mogao provesti dane, godine u vezi i ljubavi. U par navrata mi je rekao da želi da se više družimo, posle mature i da izađemo, upisao je isti fakultet kao ja, zvao me da se zajedno prijavimo i tu je oko mene, ali opet daleko. Šta da radim?

Sonja

Odgovor

Prijateljstvo ili ljubav, večita dilema. Muško-ženska prijateljstva lako je započeti, ali je za razvoj ovakvog odnosa veoma važno da obe strane u glavi imaju samo prijateljstvo. Seksualna privlačnost prva je i najveća pretnja ovakvim odnosima. Ukoliko ijedna strana to oseća, prijateljstvo prestaje da bude samo druženje. Naš savet vama je da što pre otvoreno popričate sa svojim prijateljem i sve te vaše nedoumice razjasnite sa njim. Kako sami kažete, i vi njemu značite, a samo u razgovoru možete otkriti kako on na vas gleda. Možda se i vi njemu sviđate, ukoliko je suprotno, a ako vam je pravi prijatelj, pomoćiće vam da to prevladate. To vaše prijateljstvo za sada traje, međutim ukoliko budete nastavili da krijete od njega to što osećate, to može biti samo kontraproduktivno. Na ovaj način samo gajite lažne nade i sigurno zapostavljate ostale prijatelje, koristeći vaše prijateljstvo sa njim da biste mu bili blizu. Time što ne zna za vaša osećanja, može sebi naći devojku i na taj način vam zakoplikovati život još više, tražeći na primer savet od vas u vezi druge. Ako vam je zaista pravi prijatelj nikada ga neće izgubiti, zato samo hrabro, razjasnite sve to što vas muči i jedino na taj način znaćete na čemu ste. Nekad se najlepše ljubavi rađaju upravo iz prijateljstva.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.