vikend

Posetite pijacu – Umesto standardnih nabavki u supermarketima, bolje je da se vreme namenjeno za vikend nabavku utroši na način koji je i prijatniji i ostavlja lep ukus u ustima. Danas mnogi od nas imaju pristup pijacama gde se mogu kupiti sveži, sezonski, lokalni proizvodi direktno od ljudi koji ih uzgajaju i proizvode – potpuna suprotnost supermarketima.

Bavite se baštovanstvom – Tradicionalno bavljenje baštenskim radovima za vikend ili bar uzgajanje sobnog cveća može znatno da umanji stres nastao tokom radne nedelje kao i da podigne samopouzdanje ljudi. Kad ste u bašti, izlažete svoje telo svežem vazduhu, suncu, kiši i razvijate svoju sposobnost prepoznavanja, uživanja, očuvanja i menjanja. Možete da povežete svoje misli i emocije i opustite se, ukoliko je to ono što vam treba.

Napravite kolač – Kulinarstvo je odličan „protivotrov“ za brzu i stresnu radnu nedelju. Usporite i uživajte u teksturi sastojaka i divnim mirisima koji ispunjavaju kuhinju. To je način kojim negujete i sebe, ali i one koji će uživati u krajnjim rezultatima.

Odradite trening pre vikenda – Neki od nas mogu da pate preko vikenda od „bolesti slobodnog vremena“ – glavobolje, bol u mišićima i umor – i to se posebno javlja kod onih sa perfekcionističkim tendencijama ili sa teškim radnim opterećenjima. Rešenje za to jeste pešačenje do kuće ili odlazak u teretanu u petak uveče. Fizička aktivnost olakšava fiziološki prelaz sa aktivnosti na odmor.

vikend

Naučite da se opustite – Svi mi imamo nameru da se opustimo za vikend, međutim teško je isključiti se iz mnogobrojnih zadataka u kojima smo angažovani. Probajte jednostavnu vežbu za meditaciju. Sednite na neko udobno mesto i zatvorite oči. Istegnite vrat i opustite ramena, udahnite, izdahnite i „naredite“ svojim mišićima od glave do pete, da se opuste. Usredsredite se na usporeno disanje i zamislite sebe kako uživate i delite svoju sreću sa drugima.

Uživajte u mirnoj večeri kod kuće –Umesto da se izađe u provod petkom uveče, donošenje suprotne odluke da se ostane kod kuće i provede mirno veče ima velike koristi. Pozitivna samoća može da doprinese stvaranju i održanju unutrašnjeg mira i da stvori osećaj da imamo konrolu nad svojim životom.

Stvorite ritual za petak veče – Označite početak vikenda jasnim ritualom, nakon što završite s poslom u petak. Zapišite šta ste postigli i završili. Ovo daje osećaj zadovoljstva i psihološki podsticaj. Što se tiče nerešenih, nedovršenih pitanja, zabeležite dokle ste stigli sa njihovim rešavanjem i kažite sebi da ne morate da mislite o njima do ponedeljka.

Prestanite sa dužim spavanjem za vikend – Ukoliko stalno imate potrebu da duže odspavate za vikend, to je verovatno posledica neispavanosti. Istraživanja pokazuju da spavanje duže od jednog sata preko uobičajenog vremena u koje se budite radnim danima, može da poremeti vaš telesni sat i da učini da se zbog toga osećate letargično i dezorijentisano preko vikenda. Preporučuje se odlazak u krevet malo ranije preko nedelje, kako bi uživali u dužem vikendu i osećali se energičnije.

Oživite ritual ispijanja kafe ili čaja nedeljom popodne – Često osećamo nervozu već nedeljom uveče zbog očekivanja stresa tokom radne nedelje. Uvođenjem opuštajućijih i prijatnijih rituala nedeljom popodne, kao što je uživanje u kafi ili čaju i kolačima u prijatnoj atmosferi, može da pomogne da se ne osećate loše ponedeljkom ujutru.

vikend

Budite avanturista – Jedan od najvećih „nedostataka“ vikenda je taj što prođe previše brzo,  ali mi možemo da promenimo naš osećaj o prolasku vremena. Vreme nije nešto realno ili apsolutno, to je nešto što je stvorio naš um.  Postarajte se da vaš vikend bude ispunjen novim iskustvima, što je više moguće. Kada je manje novina u vašem životu, primate manje informacija od sveta oko vas i vreme je manje „razvučeno“. Ukoliko se potrudite da otputujete na neko novo mesto i izložite sebe novim situacijama, novim izazovima, čak i ako pokušate nešto jednostavno, kao što je nov hobi ili izbor drugačijeg puta da se stigne negde, onda će taj nivo „novine“ da doprinese usporavanju vremena.

#psiholog #psihologija #vikend #beautyfriend

A post shared by Dragana Stanković (@psihologijaonline) on

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.