promena škole

Promene nisu lake, ali su nekad neminovne. Teško ih prihvataju odrasli, a još teže deca. Za njih promena škole predstavlja jedan od stresnijih događaja u životu, bilo da je neizbežna zbog preseljenja porodice, razvoda roditelja ili nečeg trećeg. Prilagođavanje novoj školi i društvu može trajati različito u zavisnosti od deteta.

– Nekoj deci je dovoljno i dan-dva da se uklope u novu atmosferu, sklope nova poznanstva i nađu drugare, drugoj deci nekoliko nedelja. Međutim, ukoliko se vreme adaptacije produži, potrebno je potražiti pomoć učitelja, odeljenskog starešine ili školskog psihologa, s tim što osnovci lakše podnose promenu škole od srednjoškolaca – kaže Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala Psihologija Online.

Neka održava kontakte sa starim društvom

Sasvim je normalno da je dete uplašeno, ali što se pre suoči sa novom školskom zgradom, učiteljem ili nastavnicima i društvom, pre će prevazići strah. Roditelji treba da budu što iskreniji prema deci i prvo im objasne zašto je došlo do promene škole.

– Ako ste sigurni u odluku koju ste doneli vezanu za promenu, objasnite je detetu. Priču prilagodite njegovom uzrastu sa akcentom na cilj i benefit koji se dobija od nove škole. Objasnite im da ste svesni kroz šta prolaze i da sve što je drugačije i novo ne mora da bude i loše – savetuje Stankovićeva.

promena škole

Vaša podrška je ključna

Ako je moguće, zajedno sa detetom posetite novu školu i dvorište kako bi videlo bar kako izgleda, gde se nalazi. Ohrabrujte ga da inicira nova upoznavanja i uspostavlja prijateljske odnose sa drugom decom, a ako ste u prilici, možete da organizujete zajedničko druženje sa novim društvom i pre 1. septembra. Potrebno je vreme da dete osmotri nove drugare i izabere one koji najviše odgovaraju njegovom senzibilitetu. Ali takođe je dobro da nastavi da održava kontakte sa starim društvom kako bi mu lakše palo upoznavanje novih drugara.

– Ukoliko škole ne krenu sa normalnim radom 1. septembra zbog aktuelne epidemiološke situacije, dete će se povezati sa novim društvom putem mobilnih telefona ili platformi za učenje koje koristi škola. S vremenom će sa onlajn preći i na druženje uživo – ističe naša sagovornica i naglašava da je najvažnije da dete oseti da ima vašu podršku.

Zato pokazujte puno razumevanja i uvek imajte vremena za razgovore sa detetom o svim brigama i problemima koji ga muče u novoj sredini. Imajte na umu i da su ostvarivanje dobre reputacije među učiteljima i nastavnicima, popularnost među vršnjacima, kao i učešće u vannastavnim aktivnostima takođe bitni za sticanje samopouzdanja deteta u novoj sredini.

Mogući problemi

Promena škole je stres za dete, koji se može manifestovati na različite načine, a pre svega, mogu se javiti promene u ponašanju, često izostajanje zbog zdravstvenih problema, pad u uspehu, manjak samopouzdanja. Kod neke dece može doći do porasta anksioznosti i pojave psihosomatskih smetnji (glavobolja, mučnina, stomačni problemi), a koje služe za ostanak kod kuće i odlaganje neprijatnosti. Ako se to češće dešava, potrebno je da potražite stručnu pomoć psihologa ili psihoterapeuta.

Intervju možete pročitati i na sajtu http://zena.blic.rs

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.