Nova školska godina doneće dosta izazova deci, roditeljima, ali i učiteljima i nastavnicima. Časovi će trajati 30 minuta, biće obavezno nošenje maski, a na muzičkom neće biti pevanja, dok će vežbanje biti moguće samo na distanci. Pustite decu da sami odaberu maske za sebe, možda sa likovima iz crtaća. Tako će ih pre nositi. Detetu u školski ranac možete da spakujete i sredstvo za dezinfekciju ruku. Objasnite deci da se maske nose tako da pokrivaju nos, usta i bradu.

maske i deca

1. Kad mogu da se skinu maske

Nošenje maski za učenike koji nastavu prate u školi biće obavezno od 1. septembra i one ne moraju da budu troslojne, već deca mogu da nose hirurške, platnene i druge. Bitno je samo da im objasnite zašto je maska važna.

- Decu treba naučiti da moraju da nose masku. Oni je mogu skinuti dok sede u školskoj klupi jer će biti na distanci od druge dece. Masku će ponovo morati da stave kad odlaze do toaleta ili na velikom odmoru ili kad dolaze i odlaze iz škole. Moraće da ih nose i u školskom dvorištu ako su zbijeni jedni uz druge - objasnio je dr Predraag Kon.

On je istakao i da zbog epidemije u školama neće biti sporta, već će biti moguće samo vežbanje na distanci. Takođe, neće biti pevanja na času muzičkog vaspitanja jer može da poveća širenje virusa.

Dragana Stanković, školski psiholog i psihoterapeut u superviziji, savetuje da budete strpljivi i da se ne ljutite na dete ukoliko ne može da odmah da isprati sve vaše savete za školu.

- Deca će svakako biti nervoznija sa maskom, mučiće se prilikom disanja. Jedan od načina da ih lakše nagovorite da ih nose jeste da im dozvolite da odaberu masku, neku sa likovima iz omiljenih crtaća - objašnjava Stankovićeva.

2. Kako s đacima prvacima

Početak školske godine pod izmenjenim okolnostima predstavlja dodatni stres, posebno za roditelje prvaka. Ako ste jedan od njih, bitno je da detetu školu predstavite kao mesto gde će steći nova znanja, prijatelje i gde će moći da se zabavi. Čak iako imate tremu ili sumnje kako će nastava izgledati, vaš prvak to nikako ne sme da oseti ili vidi.

- Ono što je zbog trenutne epidemiološke situacije bitno jeste higijena koju ćete održavati u školi, naročito pranje ruku i nošenje maske. Važno je da ih ne plašite školom ili učiteljicom uz komentare da se igra dok ne krene nastava. Opustite se i radujte se što vam dete polazi u školu, a ukoliko imate bilo kakve dileme, za pomoć se uvek možete obratiti psiholozima i pedagozima škole - savetuje naša sagovornica.

maske i deca

3. Povratak u rutinu posle raspusta

Dva meseca raspusta i tri meseca onlajn nastave otežaće vraćanje radnih navika, naročito starijim osnovcima. Deci će biti potrebno više energije kako bi izdržala nekoliko časova.

- Zato uvedite detetu normalno spavanje i odlazak u krevet oko 21-22 časa, kako bi napunilo baterije za naredni dan i obaveze koje ga očekuju. Da bi se radne navike vratile nakon pauze, potrebno je da sa detetom uspostavite dogovor kada će šta raditi - kad će pisati domaći zadatak, a kad će imati slobodno vreme za svoje aktivnosti. Takav raspored uticaće na njega da završi školske obaveze na vreme jer je motivisano onim što sledi nakon toga - objašnjava Dragana Stanković, školski psiholog.

4. Pranje ruku je obavezno

Uz nošenje maski važno je da objasnite deci i kako pravilno da peru ruke, i to najmanje 20 sekundi vodom i sapunom. Da bi to što bolje razumeli, možete im pokazati kroz igru. Na primer, stavite malu količinu šljokica detetu na ruke i neka ih prvo opere samo vodom, a onda neka posmatra koliko šljokica je ostalo na rukama. Zatim neka opere ruke vodom i sapunom, pa će i samo videti razliku. Ako želite, možete i detetu u školski ranac da spakujete neko sredstvo za dezinfekciju koje će mu uvek biti pri ruci za svaki slučaj.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.