gojaznost kod tinejdžera

Pubertet je jedan od najosetljivijih perioda u životu deteta pa gojaznost u tinejdžerskim godinama pored rizika po zdravlje može uzrokovati i nesigurnost i stidljivost kod dece. Kako im pomoći?

Gojaznost je kod tinejdžera u porastu širom sveta pa su neophodni kreativni načini da deci pomognemo da se reše suvišnih kilograma. To, pre svega, podrazumeva pronalaženje zdravog načina za mršavljenje i punu saradnju roditelja i dece jer tinejdžerima, naročito devojčicama, nije strano da bez znanja majki i očeva drže rigorozne dijete koje ugrožavaju zdravlje. Tinejdžeri u svom teškom zadatku da drastično promene način života i ishrane ne mogu uspeti sami. Potrebni su im roditelji koji će ih podržati i učiniti porodični dom okruženjem koje je zdravo. Najvažnije što roditelji mogu da učine jeste da posluže kao uzori: da se i sami hrane zdravo i bave se fizičkom aktivnošću.

Rezultati brojnih istraživanja su pokazali da je tinejdžerima čiji su roditelji gojazni i nemaju nameru da to promene daleko teže da se reše viška kilorgama i promene sopstveno viđenje svog tela. Prvo što roditelji tinejdžera koji imaju ovaj problem treba da promene jeste pristup. Pitanja kao što su "Zar ti nije bilo dosta?", kada dete krene da se posluži još jednom porcijom, nisu dobar način da se dete podstakne na mršavljenje. Ovakav pristup izaziva sasvim suprotan efekat od željenog.

gojaznost kod tinejdžera

Stručnjaci predlažu da mališanima objasnimo koje su dobre i loše strane gojaznosti, ali na konkretnim primerima, kako bi deca sebe lakše zamislila u određenim situacijama. Na primer, pitajte ih kako gojaznost utiče na njihov učinak na časovima fizičkog. Ne razgovarajte o tome šta će se dogoditi za deset godina jer tinejdžeri žive u sadašnjem trenutku i mnogo im je važnije hoće li na fudbalskoj utakmici dati gol i impresionirati prijatelje i simpatiju nego kakvi će im biti krvni sudovi jednog dana. Zatim zajedno sa svojim gojaznim tinejdžerom napravite listu za kupovinu. Imajte na umu da, ukoliko ono prestaje da jede nezdrave grickalice, čitava porodica treba da prestane s kupvinom ove hrane. Uz to, veoma je važno da pomognete tinejdžeru da popravi svoje viđenje sopstvenog izgleda. Takođe, važna stavka je i upotreba elektronskih uređaja. Naučno je dokazano da tinejdžeri koji u sobi imaju kompjuter i li televizor postaju više "sedeći tip" i ne privlače ih sportovi ili se loše pokazuju u njima. Što se tiče fizičkih aktivnosti, trebalo bi naučiti dete da sport ne shvata kao obavezu već način života i nešto u čemu uživa. Neretko imamo priliku da od profesionalnih sportista čujemo da im svakodnevni treninzi nisu naporni, već predstavljaju pravo zadovoljstvo i vraćanje u detinjstvo, kada je igra bila neizostavan segment života.

gojaznost kod tinejdžera

To treba da bude i životna filozofija svake porodice. Postoji i nekoliko ključnih saveta za lakše mršavljenje, a oni su sledeći i univerzalni, tako da ih može primeniti čitava porodica: • jedite više voća i povrća • jedite hleb od punog zrna • jedite nemasne mlečne proizvode • jedite manje masne hrane • pijte manje gaziranih pića • redovno vežbajte • merite se jednom nedeljno - nikako češće

Što se tiče saveta da deca jedu manje masne hrane i piju manje gaziranih pića, čak su i stručnjaci svesni toga da tinejdžeri na zabavama i okupljanjima teško odolevaju gaziranim sokovima i brzoj hrani, pa bi jednostavno trebalo naučiti dete da je i mala količina sasvim dovoljna.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.