zahvalnost

"Vidiš koliko imaš igračaka, sve ti kupujemo, a ti si opet nezadovoljan. Ništa ne umeš da ceniš." Ove rečenice često u afektu izgovore mnogi roditelji zabrinuti zbog toga što svojoj deci pružaju sve, a od njih često dobiju nezahvalnost. Međutim, postavlja se pitanje da li je dete u ranom detinjstvu svega toga uopšte svesno i šta može da pruži roditeljima u tom uzrastu.

- Iako su mali i bespomoćni, mališani od dve ili tri godine kroz osmeh ili crtež mogu da iskažu osećanja. Tako zapravo iskazuju zahvalnost prema mami i tati, a ova važna osobina stiče se još u najranijem detinjstvu. Učenjem zahvalnosti deca razvijaju empatiju i postaju osetljivija na osećanja drugih - kaže Dragana Stanković, psiholog i urednica portala Psihologijaonline.com.

Što ranije mališani nauče da budu zahvalni, to će u kasnijem životu biti srećniji i zračiće optimizmom, za razliku od nezahvalne dece, koju prate stalan stres i depresivna osećanja.

Razmaženost i nezahvalnost nisu isto

Prema rečima naše sagovornice, deca su po rođenju potpuno egocentrična, a potom u uzrastu od 15 do 18 meseci počinju da prepoznaju koncepte koji vode do zahvalnosti. Već tada su svesna da su zavisna od roditelja, ali ipak su sve do četvrte godine zahvalna samo za materijalne stvari poput igračaka. Nakon tog perioda počinju da shvataju i činove ljubaznosti, brige i ljubavi koju im pružaju roditelji, bake, deke...

zahvalnost

- Mnogi misle da su razmažena deca najnezahvalnija, ali to uopšte ne mora da bude tačno. Takva deca nisu ona kojima su roditelji pružali mnogo ljubavi, već ona kojima su u vaspitanju nedostajala pravila i ograničenja - ističe Stankovićeva.

Ona naglašava i da se roditelji međusobno razlikuju po očekivanjima od svoje dece, pa tako postoje mame i tate koje pred naslednike postavljaju previsoke ciljeve ili pak oni koji ih štede i ne podstiču da sami prevazilaze teškoće na koje nailaze. A zapravo je suština u umerenosti, jer dete od kog roditelji mnogo očekuju s vremenom može da počne sebe da doživljava kao neuspešno i nesposobno da uradi ono što se od njega traži. Kasnije će i samo sebi postavljati visoke ciljeve koje će teško ostvariti pa će samim tim i biti nezadovoljno sobom.

Ne štedite ih i ne radite stvari umesto njih

- Nije dobro ni ako roditelji pak od deteta traže da postigne preniske ciljeve. Takve mame i tate često deci upućuju rečenice kao što su “Još si mali za tako nešto” ili “To je preteško za tebe” pa onda umesto njih rade mnoge stvari koje bi mališani i sami mogli da obave - napominje Stankovićeva.

Mi smo njima potrebni u mladosti, a oni nama u starosti

Ipak, kako vreme odmiče, menjaju se i uloge na relaciji roditelj-dete, pa zato u našem narodu postoji izreka da su roditelji deci potrebni u mladosti, a oni njima u starosti. Tako odjednom osoba koja je štitila svoju decu postaje bespomoćna bez njih.

- Svako od nas ima urođenu potrebu da brine o drugima, neko manju, neko veću. Mnogi ljudi dožive najlepše trenutke upravo brinući o svojim ostarelim roditeljima jer je to prilika da se vrati deo darežljivosti onome ko je posvetio čitav život brinući o nama i našem vaspitanju - objašnjava Stankovićeva.

Ona kaže da u ovom odnosu deca treba samo da razmisle kako da pomognu svojim starim roditeljima a da možda ne ugroze svoje primarne potrebe i svoju porodicu. Iako ambivalentna osećanja postoje, čini se kao da su roditelji i deca osuđeni na stalne sukobe mišljenja i neizbežan generacijski jaz.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Foto: Silvija Foto

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.