more_deca

Detetovo prvo samostalno letovanje veliki je šok za roditelje, dok tinejdžerima predstavlja pravi izazov. Njihova prva asocijacija na takav odmor jeste dobar provod, a mamama i tatama na sam pomen te avanture kroz glavu prođe milion pitanja i strahova - od toga da li će im se nešto loše dogoditi do toga da će upasti u loše društvo i da će se opijati svaku noć.

Pritom, svakog leta dogodi se i neki nesrećni slučaj zbog kog roditelji odlažu odluku o slanju deteta na more s društvom, kao na primer kad su nedavno zbog ubistva na Zakintosu uhapšeni momci iz Srbije.

- Samostalna letovanja tinejdžera su poželjna, ali ih ne treba vezivati za godine već za odgovorno ponašanje deteta, njegovu snalažljivost i zrelost. Ako je ono svesno da je samo odgovorno za svoje postupke i da svojim ponašanjem dobija poverenje roditelja onda bez problema može na more bez njih - ukazuje Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala Psihologijaonlie.com.

Ona ističe da se deca tokom odrastaja uče odgovornosti i da zato roditelji nekad moraju da preseku i puste dete na letovanje s drugarima. To nije beg od mame i tate, već želja da učvrsti prijateljstva.

more_deca

- Tokom samostalnih letovanja dete stiče poverenje roditelja, postaje odgovornije i samostalnije jer radi mnoge stvari koje kod kuće ne bi morao. Mame i tate pre puta treba da se informišu o tome s kim njihov tinejdžer ide na more, gde će biti smešten i gde će se hraniti, a bilo bi poželjno i da razmene brojeve telefona s roditeljima druge dece - savetuje Stankovićeva.

Takođe, svom tinejdžeru skrenite pažnju da se ne odvaja od društva, a ukoliko vidi da se sprema tuča u kafiću u kom se trenutno nalazi, treba odmah da ga napusti i da ne upada u nevolje.

I na kraju, imajte u vidu da ni tinejdžerima, koliko god tvrdili da jedva čekaju sami da odu na more, nije svejedno. I oni se prvi put upuštaju u nešto nepoznato, pa zato ne treba da ih ispraćate u strahu, panici, kroz plač i tugu jer to može dodatno da ih optereti.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.