more_slike

Roditelj u proseku objavi skoro 1.000 slika svog deteta na internetu pre nego što ono napuni pet godina, pokazalo je istraživanje britanskog sajta "The Parent Zone", koji se bavi zaštitom na internetu i roditeljstvom u digitalnoj eri. Najviše fotografija mame i tate objave na "Fejsbuku", i to leti, kad na njihovim profilima dominiraju slike dece s plaže i mora. Većina roditelja to čini nesvesno i ne razmišljajući o tome da li tako možda ugrožavaju detetovu privatnost.

- Pre nego što stavite sliku mališana na bilo koju društvenu mrežu, uvek prvo dobro razmislite kako bi se on osetio kada bi je video na internetu i da li bi mu zbog toga bilo neprijatno. A kad postavljate slike dece s plaže na društvenim mrežama, poželjno je i da ograničite vidljivost samo za prijatelje i rođake. Tako smanjujete mogućnost zloupotrebe - otkriva Dragana Stanković, psiholog i urednica portala Psihologijaonline.com.

Stavljanjem fotografija golišave dece na društvene mreže roditelji decu direktno dovode u opasnost. Iako su slike polugole ili gole dece koja se igraju u pesku na plaži većini ljudi potpuno simpatične i nevine, ipak, nažalost, ima i onih koji će na njih gledati na potpuno drugačiji način. Mame i tate nikad ne mogu da budu sigurne u čijim rukama će završiti slike njihovih mališana i u koje svrhe će biti korišćene. Čak ne možemo biti sigurni ni da među našim prijateljima na društvenim mrežama nema takvih ljudi.

- Iako je 21. vek, mislim da ne mora baš svaki trenutak da se zabeleži kamerom, jer neke stvari treba čuvati kao uspomeneu srcu i glavi. Potpuno je u redu da budete ponosni na svoju decu i da putem fotografija na društvenim mrežama delite važne trenutke s porodicom i prijateljima, ali ne treba preterivati - savetuje naša sagovornica.

more_slike

Društvene mreže nam omogućavaju da budemo priznati, pa što više imamo lajkova i komentara prijatelja, čini nam se da smo priznatiji u društvu u kom živimo. Ipak, rođenje deteta, prvi rođendan ili prvi zub lepi su i posebni trenuci koji zaslužuju uživanje u realnom svetu, ali ne i u virtuelnom. Takođe, ne budite od onih roditelja koji teraju decu da se "spontano" smeše za kameru i ne trčite po telefon da biste usklikali dete koje plače zato što mu je ispao zub umesto da ga tešite.

Intervju vodila Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.