Veoma je frustrirajuće kad vas dete ne sluša i ignoriše vaše zahteve. Zato se prvo zapitajte da li ste dovoljno jasni, da li nešto detetu u tom trenutku ometa pažnju i nađite rešenje što pre. Da bi vas dete slušalo, morate i vi slušati njega. To znači da pažljivo slušate sve što vam govori i posmatrate njegove reakcije i govor tela.

Nema roditelja kog ne izbaci iz takta situacija u kojoj dete ignoriše ono što mu se govori. Dok pričate, ono deluje kao da vas sluša, a zapravo ne čuje ništa.

Ove situacije su vrlo frustrirajuće za roditelje i zato je važno da naučite dete da vas čuje kad mu prvi put nešto kažete. Sledeći put kad dete ignoriše vašu molbu da pokupi igračke ili opere zube, Dragana Stanković, psiholog i urednica portala "Psihologija online", savetuje da preduzmete sledeće korake.

deca i slušanje

1. Isključite TV i ostale ometače pažnje

Za početak, razlikujte namerni prkos od toga da vas dete zaista nije čulo. Ako mu govorite da uradi nešto dok, na primer, igra igricu, velika je verovatnoća da vas neće čuti. Zato prvo isključite sve ometače – TV, komjuter ili tablet, obratite mu se imenom, čučnite pred dete i gledajte ga u oči dok mu govorite. Dajte mu jasne smernice koje opisuju ono što želite da uradi.

 

2. Zamolite ga da ponovi vaša uputstva

Važno je da dete razume ono što zahtevate od njega da uradi. Tražite da ponovi vaša uputstva, a ako treba, i pojasnite mu ih. Ako zna da ih ponovi, to znači da su vaša očekivanja jasna.

 

3. Upozorite ga jednom

Kad kažete detetu da pokupi igračke, sačekajte oko pet sekundi. Možda mu treba malo vremena da obradi informaciju, ali ako i dalje ignoriše vaše reči, upozorite ga. Recite mu da ako ne pokupi igračke, neće ići na rođendan ili da ćete mu oduzeti omiljenu igračku. I ispunite obećanje ako vas ne posluša.

deca i slušanje

4. Napravite plan za rešavanje problema

Ako dete često ignoriše vaše zahteve, napravite plan za rešavanje problema. Sedite, razgovarajte sa detetom i objasnite mu zbog čega je važno da sluša mamu i tatu. Skrenite mu pažnju da deca imaju prava, ali i obaveze, baš kao i svi ostali članovi porodice. Takođe, imajte u vidu da je nekada i pohvala za dobro ponašanje dovoljna da motiviše dete da uradi ono što ste od njega tražili.

 

5. Proverite dečji sluh

Ako dete često ne čuje ni kod kuće, ni u školi, važno je da prvo isključite osnovne probleme. Postavite sebi sledeća pitanja: ima li problem sa sluhom ili da li je sve u redu sa njegovom pažnjom? Problem sa koncentracijom i pažnjom danas ima sve više mališana, pa zato prvo isključite tu mogućnost.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.