Ne dozvolite da se kajete jednog dana. Ako detetu stalno nabijate osećaj krivice, izbegavate pohvale i igrate ulogu žrtve, zastanite i razmislite. Takvo vaše ponašanje ostaviće posledice na dete, a ono će odrasti i jednog dana shvatiti koliko ga takav odnos opterećuje. U našem društvu vaspitanje dece se smatra privatnom stvari koja se rešava u okviru porodice. Otuda uverenje da je detetu moguće reći sve.

Svi roditelji greše. Normalno je da ponekad podignemo glas na decu i ispitujemo ih kako i sa kim provode vreme, naročito u periodu adolescencije. Ali kada je roditeljsko ponašanje stalno negativno i kad takav obrazac dominira, takvi roditelji oštećuju decu. Oni greše nesvesno i nenamerno i u psihologiji je taj tip roditelja poznat kao toksični roditelj. Njihova deca imaju poteškoća s razvojem u samostalne ličnosti i kao odrasli teško grade intimne odnose s drugima.

toksična majka

Ne upoređujte svoju decu sa tuđom

Toksična majka stalno nabija osećaj krivice i stida, pa dete počinje da razmišlja o svojim greškama. Pohvale izbegava, igra ulogu žrtve i podseća dete na to koliko je nezahvalno za sve što je učinila za njega.

- U porodicama sa više dece toksična majka obično favorizuje jedno dete koje je dobro, dok drugo stalno ponižava, vređa i čini manje vrednim. Ako se radi o detetu jedincu, upoređuje ga sa decom rodbine, prijatelja i ono će opet biti manje vredno u odnosu na ostalu decu - objašnjava Dragana Stanković, psiholog i urednik portala "Psihologijaonline".

Ne ismevajte njihova osećanja

Majke sa izraženom potrebom za kontrolom često su sklone ismevanju osećanja ili razmišljanja deteta. Tako još u detinjstvu guše njihovo samopouzdanje i samopoštovanje. Kod toksičnih majki obično je jedno dete za sve krivo, trpi kazne, bezobzira na to da li je uradilo nešto pogrešno ili ne. Takva deca počnu da veruju da su suvišna gde god da se pojave, zbog čega su u periodu adolescencije sklona destruktivnom ponašanju.

Devojčice su ranjivije

Kao hemijski otrov, šteta koju nanose toksični roditelji širi se kroz dečji život. Takva deca pate od narušenog samopoštovanja, osećaju se bezvredno, a to potiče od krivice koju dete preuzima za greške u vaspitanju roditelja.

- Kada je samopouzdanje deteta ugroženo, njegova zavisnost je sve veća, a sa njom raste i njegova potreba za roditeljima. Takve majke svojim toksičnim ponašanjem veće posledice ostavljaju na devojčice, jer se one u najranijem periodu identifikuju sa majkom, ali ni dečaci nisu pošteđeni - objašnjava Stankovićeva.

"Raskid" sa mamom i tatom

toksična majka

Žene odrasle u takvom okruženju imaju učestali osećaj krivice, doživljavaju sebe kao manje vredne, nedostojne ljubavi...Što se sinova tiče, toksične majke ne biraju sredstva da odvoje sina od žene koju voli. Tako su spremne na sve da povrate svog sina, praveći mu pakao od života.

Da bi sačuvali svoje mentalno zdravlje, neki odluče da "raskinu" sa svojim toksičnim roditeljima, posebno ako im njihovo ponašanje svakodnevno škodi.

Jasno postavite granice

Tek kada odrastu, deca mogu da shvate da njihovi roditelji nisu baš idealni.

- Iako su vam roditelji, oni moraju da znaju koliko puta na dan mogu da vas zovu telefonom, koliko često da vas posećuju i mešaju vam se u život. Jedino tako ćete se izboriti da sačuvate sopstveni komfor i mentalno zdravlje - savetuje Dragana Stanković, psiholog.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.