To je vreme kada padaju prva zaljubljivanja i zbog toga se odjednom popušta u školi. Polni hormoni izuzetno remete funkcionisanje kognitivnih centara u mozgu, naročito kod dečaka. Šta vam je činiti, savetuju prof. dr Branimir Nestorović i Dragana Stanković, školski psiholog.

Za đake je najstresniji šesti razred. Tokom karijere video sam to sto puta i uverio se da je to stvarno kritična godina. Devojčice se najčešće zaljubljuju u šestom razredu, a dečaci u sedmom i osmom. Oni kasne u svemu, pa i u tome. I tu dolazi do velikih problema zato što odjednom počinje da se popušta u školi - kaže prof. dr Branimir Nestorović, čuveni dečji lekar.

Testosteron ometa učenje

On je u svovoj emisiji "Zdravo sa profesorom Nestorovićem" objasnio da pubertetski period karakteriše povećano lučenje određenih vrsta polnih hormona koji ometaju proces učenja i da to nikako ne treba zanemariti.

šesti razred i stres

- Oni remete funkcionisanje kognitivnih centara u mozgu, naročito kod dečaka. Roditelji često kažu: "Mnogo je rano, doktore, da se ona zaljubi." Međutim, devojčice i dečaci se baš ozbiljno zaljubljuju u tim godinama i ozbiljno popuštaju u školi, pa s njima o tome treba vrlo otvoreno porazgovarati - smatra profesor Nestorović.

S njim se slaže i Dragana Stanković, školski psiholog i urednica portala "Psihologija online", i ističe da se granice odrastanja i seksualnog sazrevanja stalno pomeraju naniže. Zato tinejdžere u tom periodu treba pažljivo da isprate i roditelji i ljudi koji rade s decom.

- Šesti razred se poklapa s početkom adolescencije, koja traje od 12. do 20. godine, a koja je najkritičnija u razvoju svakog deteta i najstresnija za roditelje. To je period seksualnog sazrevanja, kada se pojačano luče polni hormoni, estrogen kod devojčica i testosteron kod dečaka - objašnjava Stankovićeva.

U pubertetu se češće zaljubljuju od odraslih

Jače lučenje hormona uslovljava pojačanu emocionalnu osetljivost i uporedo sa seksualnim sazrevanjem javlja se i ubrzani telesni rast. Devojčice ranije ulaze u pubertet, dok dečaci kasne oko dve godine.

šesti razred i stres

- U osnovnoj školi, pa i u vrtiću, javljaju se prve simpatije, dok se prve romantične ljubavi obično dešavaju u srednjoj školi. I tu dolazi do popuštanja u školi, bežanja sa časova, svađa s roditeljima i zato je njihova podrška tada neophodna - naglašava Stankovićeva.

Inače, pojedina istraživanja pokazuju da se deca uzrasta od 12 do 15 godina zaljubljuju 10 puta češće nego odrasli. Takođe, oni vrlo emotivno doživljavaju stanja zaljubljenosti i često pate ako ljubav nije uzvraćena. Psiholozi kažu da je to odličan način da upoznaju sami sebe i pripreme se za pravu vezu koja će tek doći.

NE IZGOVARAJTE: "JOŠ SI TI MLAD ZA TAKO NEŠTO"

Ako vam vaš osnovac kaže da se zaljubio i da zato ne može da uči, pokušajte da saznate kako on doživljava zaljubljenost, kako se oseća i nemojte mu braniti izlaske sa simpatijom uz komentare: "Još si ti mlad/a za tako nešto." Umesto toga, objasnite mu relacije u vezama, naučite ga da drži do svog dostojanstva, da je ljubav uzajamni odnos i da se za nju treba boriti, ali samo ako je uzvraćena.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.