Na Tviteru je osvanulo rešenje zadatka iz matematike jednog učenika drugog razreda osnovne škole, koje, iako ga je dete uradilo svojom logikom, učiteljica nije priznala. Dala mu je 0 poena. Ogroman broj tviteraša komentarisao je da dete ništa nije pogrešilo, jer je zadatak loše formulisan, a učiteljica očigledno nije shvatila po kom principu je dete došlo do genijalnog odgovora.

Mališanu nije bilo jasno zbog čega mu učiteljica nije priznala odgovore, pa mu je starija sestra savetovala da je narednog dana pita. Baš nas zanima šta mu je ona odgovorila, a vas?

zadatak i matematika

Tatjana Krsmanović, učiteljica u beogradskoj Osnovnoj školi "Ratko Mitrović", istakla je da joj nije poznato da postoje formalno propisana pravila postupanja u ovakvim situacijama, ali kad bi se desilo da tekst zadatka definiše upotrebom reči "sledeće", priznala bi rešenja ovog učenika.

- Takav zadatak pripada uzrastu od 7-8 godina, kada je još uvek konkretno mišljenje učestalije od apstraktnog, i deca to vide i razumeju drugačije od nas. Na primer, na pitanje: "Šta je na slici?", dete odgovara konkretno: "Park, sneg, oblaci...", a odrasla osoba odgovara "Zima". Kada razumete način na koji dete razmišlja, onda bi trebalo priznati odgovor, uz dodatno objašnjenje značenja reči "sledeće" u tom primeru - rekla nam je svoje mišljenje učiteljica Krsmanović.

zadatak i matematika

Dragana Stanković, školski psiholog, istakla je da možda dete u ovom zadatku nije napisalo ono što se od njega tražilo, ali je uvidelo logički niz što je mnogo značajnije od bodova koji se dobijaju za tačno rešen zadatak.

- Dete je ovim pokazalo zbunjenost što bar nije pohvaljeno od svog učitelja, ali i da je kod njega u toku razvoj jedne od najvažnijih sposobnosti koja će mu značiti za budući život i rešavanje svakodnevnih problema, a to je logično razmišljanje. Kod dece logičko mišljenje se javlja u periodu od 7. do 12. godine, što se poklapa sa polaskom u školu. Međutim, na tom uzrastu ona mogu samo razmišljati o konkretnim stvarima koje trenutno opažaju. To je razlog što deca imaju potrebu da gledaju u prste kada sabiraju ili oduzimaju. Zato roditelji i nastavnici, kao najznačajnije poluge u životu i razvoju deteta, treba stalno da podstiču i nagrađuju svaki vid logičkog razmišljanja kako bi dete od najranijeg doba izgradilo svoju emocionalnu i socijalnu inteligenciju - rekla je Stankovićeva i objasnila da se to može postići igranjem društvenih igara poput domina, šaha, gledanjem obrazovnih emisija uz objašnjenje roditelja, kreativnih igara koje će kod deteta pobuditi radoznalost, a ukoliko ima problem, potrebno je tražiti od deteta da izloži ideje za njegovo rešavanje i onda ga zajednički rešavati.

Intervju možete pročitati i na sajtu http://zena.blic.rs

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.