Promene čine život, nekad su male, nekad velike i zato je važno da deca budu pripremljena kada do njih dođe. Sve im lepo objasnite i neće se osećati krivim. Evo kako da što lakše prihvate selidbu, novog člana porodice, razvod, bolest bliske osobe. Kada se beba rodi, majka će biti usmerenija na nju, pa zato tata treba više da se bavi starijom decom. Bitno je da se dolaskom bebe ne menjaju navike starije dece.

promene i deca

SELIDBA U DRUGI GRAD

Preseljenje predstavlja stresnu situaciju i za odrasle, a deci je još teže jer im treba više vremena da se naviknu na novo okruženje. Ukoliko se dete u novoj zajednici oseti usamljeno ili stekne utisak da ga druga deca ne razumeju, to može ostaviti posledice u njegovom razvoju. Zato mu pre selidbe objasnite da će u novom mestu upoznati nove drugare, a sa starim će moći da se čuje preko telefona ili interneta. Raspitajte se i pronađite aktivnosti koje će njemu biti zanimljive jer će tako lakše prihvatiti promenu. Takođe, potrudite se da mu što bolje objasnite značaj preseljenja i zbog čega je to važno za celu porodicu.

promene i deca

ROĐENJE BRATA ILI SESTRE

Dolasku novog člana raduje se cela porodica, ali kada se prvorođeno dete susretne s bebom, ono možda neće biti srećno.

- Normalno je da starija braća i sestre budu ljubomorni jer više nisu jedini kojima roditelji posvećuju pažnju. Zato još tokom trudnoće kroz razgovor pripremite dete za dolazak bebe. Pogrešno je obećavati mu kako će sve biti isto kad beba dođe. To nije tačno. Umesto toga, ponavljajte mu da ćete ga voleti isto kao do sada i objasnite kako će brat ili sestra biti njegov najveći dar i podrška u životu - objašnjava Dragana Stanković, psiholog i urednica portala "Psihologija online".

RAZVOD RODITELJA

Još jedan u nizu stresnih događaja za dete je razvod roditelja. Kad im saopštavate tu vest, ograničite se na najvažnije stvari koje deca treba da čuju, a to je da će oni i dalje biti mamin i tatin centar sveta, da će sve njihove potrebe biti zadovoljene, da ćete im i dalje pomagati oko domaćeg, čitati priče pred spavanje. Takođe, deca treba da znaju da će se njihov odnos s oba roditelja i dalje nastaviti, kao i da oni nisu krivi za razvod jer većina dece starije od pet godina veruje da je razvod posledica nečega što su oni učinili. Njima su potrebni i mama i tata jer se s njima identifikuju, a naročito u detinjstvu. Stoga je važno da im se govore pozitivne stvari o odsutnom roditelju.

OPADANJE MAMINE KOSE ZBOG BOLESTI

Bolest je šok za celu porodicu. Iz korena nam menja dotadašnji svakodnevni život i navike, pa u toj situaciji, koliko god da vam je teško, pokušajte da objasnite deci kako će lečenje uticati na vas. Ako znate da će vam zbog terapije opasti kosa, pripremite naslednike pre nego što se to dogodi. Važno je da budete iskreni i da im kažete da ste bolesni, kao i da lekari čine sve da vam pomognu.

Bolje je da im kažete istinu nego da oni sami zamišljaju najgore. Ako deci ne pojasnite situaciju, oni će sami izvoditi uznemirujuće i neistinite zaključke. Promene u porodici i zauzetost obolelog roditelja, ali i drugih odraslih zbog lečenja i odlazaka u bolnicu , dete može, ukoliko mu ne damo prave i istinite informacije, shvatiti i osetiti kao zanemarivanje, odbacivanje ili kaznu.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.