Naš um stvara netačne misli, poznate kao kognitivne distorzije, koje podgrevaju naš strah od neuspeha. Ispravljanjem ovih misli možemo smanjiti anksioznost i vratiti se na pravi put da bismo postigli ciljeve.

strah od neuspeha

Provedite nekoliko minuta u razgovoru s nekim i njegove najdublje ambicije će izaći na videlo. Možda se bavi unapređenjem posla, sticanjem diplome, pronalaženjem životnog partnera ili započinjanjem posla. Kao psihiolog i psihoterapeut bila sam svedok nebrojenih snova koji su propali ne zbog neuspelih pokušaja, već zbog neuspeha u pokušaju. Postoji anksioznost koja nas drži usidrenima i sprečava nas da krenemo ka svojim ciljevima. Naš strah od neuspeha drži nas zamrznutima dok voz života prolazi pored nas.

Evo pet kognitivnih distorzija ili grešaka u mišljenju i kako ih prevazići:

1. Neuspeh je lični. Neuspeh shvatamo lično i zaboravljamo da je to univerzalno ljudsko iskustvo. Svi doživljavaju neuspeh. Upoređujemo se sa uspešnim ljudima i zaboravljamo da su i oni doživeli mnoga propadanja na svom putu ka vrhu.

Kao primer uzmite reči Majkla Džordana, legendarnog košarkaša. Rekao je, "Propustio sam više od 9.000 šuteva u svojoj karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. Dvadeset i šest puta mi se verovalo da ću pogoditi koš i promašio sam. Propao sam i iznova i iznova u svom životu. I zato uspevam“. Razmotrimo i Tomasa Edisona koji je bio pokretačka snaga inovacija poput sijalica i kamera u filmu. Rekao je, "Nisam propao. Upravo sam pronašao 10.000 načina koji neće uspeti." Ako su legende poput Džordana i Edisona doživele neuspehe, kako biste onda vi mogli biti izuzeti od ovog univerzalnog iskustva? Ključ nije u tome da neuspeh shvatite lično, već da ga prepoznate kao dragoceno iskustvo učenja kroz koje svi prolazimo.

2. Cena neuspeha je velika. Uvećavamo svoj strah od neuspeha skačući do zaključka da će biti velikih gubitaka ako ne uspemo. Kao rezultat toga, izbegavamo da se prijavimo za unapređenje na poslu, za školu koja nas zanima ili čak da nekoga pozovemo na kafu.

Brzo donosimo zaključke ne dovodeći u pitanje njihovu validnost. Priliku shvatite kao da vam se nudi ključ koji može otključati vrata. Kad god rizikujete, jednostavno zgrabite ključ za otključavanje vrata. Šta je najgore što se može dogoditi ako ključ ne uspe? Bićete zaglavljeni u istoj stvarnosti držeći naizgled beskoristan ključ. Ako strahujete od neuspeha, vi garantujete ishod. Postoji nula posto šanse da se vrata otvore. Zašto ne uzmete ključ i ne date sebi šansu?

3. Izvlačenje koristi od neuspeha. Skloni smo fiksiranju negativnih aspekata neuspeha i filtriranju njegovih potencijalnih koristi. Izbegavamo da sledimo svoje ciljeve jer se bojimo razočarenja i srama koji mogu proizaći iz neuspeha. Međutim, zaboravljamo da je neuspeh dragoceno životno iskustvo jer nam pruža zlatnu priliku da učimo i rastemo. Čak više rastemo iz svojih neuspeha nego iz uspeha.

strah od neuspeha

4. Ako ne uspem, onda sam neuspešan. Neuspeh je emocionalno bolan. Kada ne uspemo, doživljavamo sramotu i smanjenje sopstvene vrednosti. Neuspeh nema odraz na vašu sopstvenu vrednost. On može biti pokazatelj da imate prostora za lični rast. Nikakav uspeh vas ne čini vrednijim. Nijedan neuspeh vas ne čini manje vrednim. Vaša sopstvena vrednost je suštinski i nepobitan deo vaše čovečnosti.

5. Nemam šta da izgubim ako ostanem na istom mestu. Izbegavamo nešto da preduzmemo jer se fiksiramo isključivo na ono što bi moglo krenuti po zlu. Međutim, ne uspevamo da uzmemo u obzir da postoje dve strane svake medalje. Održavanje postojećeg stanja može imati veliku cenu.

Kao primer, zamislite da radite u kompaniji i čujete šapat da otpuštanja predstoje. Možda se bojite da ćete baš vi ostati bez posla, ali odlučite da ne istražujete svoje mogućnosti iz straha da vas niko neće zaposliti. Dakle, spuštate glavu i nadate se najboljem. Sva jaja stavljate u lomljivu korpu nadajući se da će je vaša kompanija okrenuti ili da ćete biti pošteđeni tokom otpuštanja. Zašto ne odgovoriti na znakove upozorenja akcijom? Možete ažurirati svoj CV ili istražiti nova radna mesta na vašem tržištu.

Ili odustajete od svoje agencije dopuštajući da vas preuzme strah od neuspeha. Ovo više izaziva anksioznost nego strah od neuspeha. Ali bolje je uzeti stvar u svoje ruke i propasti u poduhvatu nego dozvoliti drugima da diktiraju vašu sudbinu. Bar ćete naučiti stvar ili dve u procesu neuspeha.

Zapamtite da ne živite u balonu. Cena ostajanja na istom mestu ne utiče samo na vas. To takođe utiče na one oko vas. Padajući u strah od neuspeha, lišavate svoje voljene blagodati koja potiču od ostvarivanja vašeg punog potencijala.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.