Ljudski mozak je kompleksan organ koji je sposoban za ogromne podvige, ali takođe može biti i prevaren. Konkretno, mozak ne razlikuje stvarnost od onoga što se  da zamisliti. Tehnika koja će biti objašnjena naišla je na razne kritike, a zasniva se na ideji o "vizuelizaciji".

porodica i deca

Zatvorite oči i zamislite da držite veliku sočnu, zrelu narandžu. Sada zamislite kako ljuštite koru te iste narandže. Zamislite tanak mlaz sokova iz kore. Zamislite oštar miris sveže narandže kako ispunjava vazduh. Sada zamislite lepljiv sok od narandže na vašim prstima, kao i sladak ukus na vašem jeziku prilikom prvog zalogaja. Reakcija vašeg mozga nije ništa drugo već želja da se izljušti narandža i pošalje signal do vaših pljuvačnih žlezda u isčekivanju nečeg ukusnog.

Na koji način ovaj primer može imati veze sa vašim poslom, kako možete koristiti ovaj fenomen kako biste bili srećni? Poenta je u sledećem:

Izaberite posebnu veštinu ili oblast koju želite da poboljšate, ili jednostavno izaberite jedan od vaših ciljeva. Provedite barem 5 minuta svakodnevno opuštajući se na mirnom mestu, vizuelizacijom, sebi popunite svoj zadatak ili cilj. To je sve što je potrebno, ali morate to da radite redovno. Jedan od razloga zašto je ova tehnika toliko uspešna je u tome što ćete uvek zamisliti sebe kako ste uspešni u onome o čemu mislite.

porodica i deca

Zašto biste želeli da zamislile sebe kako vam nešto ne ide ili ne radite dobro? Kada dođete do toga da izvršite odabrani zadatak u stvarnosti, od vaše podsvesti se očekuje da ga obavlja savršeno, kao što ste i vi mnogo puta ranije u vašoj mašti. Na taj način izgradićete jak pozitivan mentalni stav.

Ako mislite da idete u propast sve vreme, onda će zasigurno to tako i biti. Možda sada mislite da ova ideja zvuči potpuno ludo, ali ne odbacujte je prerano. Uz malo kreativnog mišljenja ova tehnika može vam pomoći za poboljšanje efikasnosti mnogih poslovnih veština i postizanja svojih ciljeva.

Vizuelizacija i ne može potpuno da zameni tradicionalnu praksu i iskustvo. Međutim, kada se koristi zajedno sa njima, može brzo dovesti do uspeha.

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.