vrtić i deca

Vrtić

PREDNOSTI: Dete pre ili kasnije mora da dođe u kontakt sa bakterijama i virusima i ojača imunitet. Ukoliko mu vaspitačiča ne poklanja dovoljno pažnje, tu su druga deca da kroz igru taj nedostatak nadomeste. Na taj način dete uči kako da se u grupi zabavi. Dete u vrtić uvek ima ko da primi. Ukoliko su baka, deka ili dadila bolesni, u vrtiću uvek postoji zamena. Deca su tamo bezbedna, zdravo se hrane, uče od najranijih dana dobre navike, čuvaju ih stručne osobe koje se školuju za rad sa decom. I ono najbitnije, druže se sa vršnjacima, uspostavljaju drugarske odnose odmalena, što je osnova za kasnije dobre odnose u odraslom dobu i prosocijalno ponašanje.

MANE: Dete u vrtiću preko druge dece stalno dolazi u kontakt sa bakterijama i virusima, a pogotovo sada za vreme pandemije korona virusa, koji se dalje širi na roditelje i ostale članove porodice. Zdravlje deteta u kolektivu j ugroženije, pa su posete lekaru sve češće. Tokom pandemije roditelji bi trebalo da što više pažnje posvete edukaciji dece o nošenju maske, pranju ruku, merenju temperature. Dok vrtići rade, deca su bezbedna, nivo zaštite od virusa podignut je maksimalno, deca borave u odvojenim grupama pa je rizik od zaraavanja manji.

baka i deca

Baka

PREDNOSTI: Baka i deka su, posle roditelja, najznačajnije osobe u detetovom životu. Dok su roditelji odgovorni za detetovu edukaciju i vaspitanje, uloga baka i deka više je fokusirana na pružanje emotivne podrške. Nasuprot zaposlenim roditeljima koji su skoro uvek u žurbi, bake i deke se lakše prilagođavaju sporijem ritmu deteta jer i sami žive sporije. Tu su da ih i nahrane, obuku, izvedu u šetnju. Bake i deke svojim pričama i dogodovštinama iz prošlosti mogu da nauče decu mnogim korisnim savetima.

MANE: Dragana Stanković, psiholog i psihoterapeut u superviziji, kaže da bake i deke ne bi trebalo da se mešaju u vaspitne metode svoje dece, da krše pravila i time im urušavaju već izgrađeni autoritet. Ako su roditelji zabranili televiziju ili video-igrice, bake i deke te zabrane treba da poštuju. U suprotnom, njihova popustljivost stvoriće neposlušno dete koje u svoje roditelej gleda kao u nekoga ko stalno nešto brani. Nije retka situacija i da se unuci kod bake i deke prejedaju jer im oni daju da jedu i kad su gladna i kad nisu, a pogotovo ono što je zabranjeno kod roditelja. Što više vremena deca provode sa bakom i dekom, to su uskraćeniji za druženje sa svojim vršnjacima, a to može kod dece uzrokovati asocijalno ponašanje i povlačenje od društva. Takođe, u vreme pandemije bake i deke spadaju u najrizičniju kategoriju, tako da ih treba poštediti kontakata s unucima, posebno ako je dete uključeno u neku vršnjačku grupu gde je mogućnost od zaražavanja veća.

dadilja i deca

Dadilja

PREDNOSTI: Sami birate dadilju za koju mislite da će najbolje čuvati vaše dete i ona će biti posvećena samo njemu. Ako je dete lepo prihvati, dadilja postaje deo vaše porodice i važna osoba u životu deteta. Uz to, dete će se razbolevati mnogo manje nego kad je u vrtiću.

MANE: Dodatni finansijski izdatak, 2-3 puta veći od cene vrtić. Uvek postoji sumnja i strah kod roditelja da li je ta osoba zapravo pravi izbor i da li ćete nepoznatu osobu smeti da ostavite sa detetom, da li će ga dobro vaspitati. Isto tako, deca su odvojena od vršnjaka, mogu postati nedruželjubiva, pa se prednost daje vrtiću i okruženju koje je najadekvatnije za fizički i mentalni razvoj deteta.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.