Jezik mladih - šifre koje mama i tata ne razumeju. Mladi sve više koriste skraćenice u dopisivanju i važno je da ih znate jer se u svakom trenutku na internetu nalazi 750.000 sajber predatora.

skracenice u dopisivanju

Kao što decu učimo da izbegavaju opasnost na ulici, isto tako moramo da ih naučimo i da izbegnu opasnosti koje vrebaju u virtuelnom svetu. Koliko je to važno, najbolje ilustruje podatak da se u svakom trenutku na internetu nalazi 750.000 sajber predatora, a da čak 80 odsto dece komunicira putem četa sa nepoznatim osobama, navodi se u vodiču za roditelje pod nazivom "Bezbednost dece na internetu".

U vodiču se ističe i da je trećina ispitane dece izjavila da njihovi roditelji ne znaju šta oni rade na internetu, kao i da je 35 odsto njih potvrdilo da su imali fizički susret sa osobom sa kojom su se upoznali putem društvenih mreža.

U današnje vreme problem predstavlja i to što deca sve češće komuniciraju u skraćenicama, što roditeljima dodatno otežava da budu u toku sa svim što ona rade. Skraćenice u komunikaciji mladi koriste zbog uštede vremena, ali i da bi poruke koje razmenjuju bile nerazumljive roditeljima.

- Mladi ljudi ređe razgovaraju, a sve više se dopisuju. Tako se stvaraju površni odnosi, a ne treba zaboraviti da upravo jezikom izražavamo emocije. Kroz razgovor upoznajemo i sebe i druge i gradimo međusobne veze i odnose - ukazuje Dragana Stanković, psiholog.

Sajber predatori

GDE VREBAJU:

- na društvenim mrežama

- u sobama za čet

- u onlajn igricama

KAKO VRBUJU DECU:

- koriste nadimke

- grade prijateljstvo

- dele ista interesovanja

skracenice u dopisivanju

Skraćenice u dopisivanju:

- PIR (parents in room) - roditelji u sobi

- TTYL (talk to you later) - čujemo se kasnije

- PRW (parents are watching) - roditelji posmatraju

- H8 (hate) - mrzim

- TNX (thanks) - hvala

- BTW (by yhe way) - uzgred

- IDK (oh my God) - o moj Bože

- BRB (be right back) - odmah se vraćam

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.