Približava se kraj školske godine. Popustljivost je vaspitni stil u kom deca danas odrastaju i on se proširio i na školu. Kada učenik dobije veću ocenu od one koju zaslužuje, indirektno mu se sugeriše da je uspeh bez truda i rada moguć. Poklanjanje ocena vukovcima postoji, ali veoma je važno kada se to radi. U petom razredu može biti opravdano jer deca prelaze s razredne na predmetnu nastavu

poklanjanje ocena

Mom drugu iz odeljenja roditelji su lekari. Zbog toga mu nastavnici često gledaju kroz prste i nagrađuju ga većim ocenama nego što ih realno zaslužuje. Čak je i on toga svestan, pa se često hvali i zadirkuje nas ostale. To je nepravedno prema nama i ubija nam želju i volju za učenjem. Zbog čega bih se ja onda trudio, kaže Strahinja R., učenik osmog razreda jedne beogradske škole.

Iako poklanjanje ocena učenicima zvanično ne postoji, u praksi svi smo, poput Strahinje, bar jednom svedočili tom činu. On je najizraženiji na kraju školske godine, kad pojedini učenici budu nezasluženo nagrađeni peticama samo da bi sačuvali Vukovu diplomu ili dvojkama da bi prešli razred.

– Motivacija za učenje i bilo kakav trud u školi nestaje kada deca vide da se pojedinim učenicima poklanjaju ocene. Često se kao reakcija na takve pojave kod dece javljaju revolt i gubitak volje za učenjem, a samim tim i slabiji uspeh. To je posebno izraženo kod srednjoškolaca, koji su u vrlo osetljivom periodu, kakav je adolescencija, ali dovoljno su zreli da shvate nepravdu – kaže Dragana Stanković, psiholog u gimnaziji i srednjoj tehničkoj školi u Vlasotincu.

Tako svi gube, i učenici i nastavnici i društvo

Kad nekome date veću ocenu od one koju zaslužuje, indirektno mu sugerišete da je uspeh bez truda i rada moguć. Kratkoročno gledano, to je samo trenutna korist, jer će učenici i roditelji biti zadovoljni, a nastavnik neće imati problem. Šire gledajući, svi gube, i učenik, i nastavnik, i društvo u celini.

– Popustljivost je vaspitni stil u kom deca danas odrastaju i on se samo proširio na školu. Na taj način učenicima se daje lažni osećaj vrednosti, a često se ispostavi da kasnije, tokom srednje škole ili studiranja, mnogi vukovci postanu tek prosečni učenici ili neuspešni studenti – ukazuje Stankovićeva.

Ona ističe da poklanjanje ocena vukovcima postoji, ali da je veoma važno kada se to radi. U petom razredu deca prelaze s razredne na predmetnu nastavu. Neka deca koja su do tada imala sve petice popuštaju upravo zbog te promene. Ukoliko neki đak ima sve petice, a četvorku iz jednog, pa čak i dva predmeta, nastavnici mu mogu pomoći i motivisati ga da se u kasnijim razredima samo potrudi za odličan uspeh. Ali to važi samo za peti razred, i ta praksa se ne sme nastaviti u višim razredima, a pogotovo ne u osmom, jer to dete onda neće biti pravi vukovac.

poklanjanje ocena

Ocene su važne, ali je znanje važnije

Fokus na ocene i savladavanje gradiva je pozitivan, ali ne sme da bude jedina stvar o kojoj roditelji pričaju s decom. Školska ocena bi, pre svega, trebalo da bude merilo znanja, ali ona može da varira zavisno od trenutnih psihofizičkih sposobnosti deteta (da li je gladno, pospano, ima li tremu), kvaliteta odeljenja (u slabijem odeljenju je lakše biti dobar đak), karakteristika nastavnika. Zato imajte u vidu da ocene jesu važne, ali da je znanje još važnije i da ostaje za ceo život.

Jedinica skoro više da i nema

Dok su od jedinice učenici nekad strepeli, danas ona skoro da i ne postoji kao ocena, posebno u osnovnim školama. Prosvetari trpe pritisak jer ako iz određenog predmeta nekoliko njih ima "keca", nastavnik bi bio prozvan da ne objašnjava kako treba i da ne drži dobro dopunsku nastavu. A niko ne misli o tome da trkom za ocenama deci samo činimo medveđu uslugu i učimo ih pogrešnim vrednostima u životu.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Intervju možete pročitati i na sajtu http://zena.blic.rs

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.