Istraživali smo da li je nestao autoritet profesora. Nastavnik učenika ne sme da udalji sa časa zbog nediscipline i ometanja rada i treba da nađe pravi metod da ga smiri. Pitanje je kako, kad to često ni roditeljima ne polazi za rukom. Što više nastavnik izbacuje i opominje jednog učenika, veća je šansa da od njega napravi uzor drugim đacima jer onda je on u cenru pažnje.

nastavnici i deca

Vest da je profesor Zvonko Obradović učenici lupio šamar u Sedmoj beogradskoj gimnaziji pre nekoliko dana šokirala je Srbiju. Ubrzo posle incidenta profesor je uputio pismo medijima u kom je ispričao svoju stranu incidenta, ali bez obzira na okolnosti koje su dovele do ove situacije, jedno je sigurno – nasilje ne može da se toleriše jer niko ne sme nikoga da udari.

Ova situacija zapravo je pokrenula jednu drugu temu - gde je nestao autoritet nastavnika i profesora danas. Nekada je jedinica u dnevniku bila ozbiljna kazna za učenika, dok je danas situacija potpuno drugačija.

Prosvetni radnici su obeshrabreni

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograd, kaže da autoritet prosvetnog kadra nije nestao odjednom i da taj proces traje duže vreme. Danas su nastavnici obeshrabreni i ova situacija je šamar svim prosvetnim radnicima.

- To što je kolega Zvonko doživeo, doživljava svaki drugi nastavnik. Deci su data prevelika prava, oni to maksimalno koriste i imaju ogromnu podršku roditelja. Danas svako smatra da mnogo bolje poznaje prosvetu i naš posao od nas samih – ističe Antić i dodaje da kad u odeljenju postoje dva-tri učenika koja ometaju nastavu nastavnik nažalost ne može ništa da uradi.

Sve je to posledica narastajuće agresije u čitavom društvu, a učenici imaju prava da se žale na ocenu, obračunavaju se sa nastavnicima, koji pak nemaju načina da to spreče jer im zakon ne dozvoljava.

Sa druge strane, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne slažu se sa tim da je autoritet nastavnika i profesora nestao i ne misle da zakonska rešenja sputavaju prosvetni kadar.

nastavnici i deca

Deca traže inovacije

- Ima nastavnika/profesora koji se bolje snalaze u određenim situacijama, a ima i onih kojima je potrebna dodatna pomoć da savladaju izazove svoje profesije. Upravo zakoni i procedure koje donosimo služe zaposlenima u sektoru obrazovanja i vaspitanja da im bude lakše. Što se tiče konstatacija da je deci dato previše slobode, smatramo da nje nikada ne može da bude previše. Ali, često se zaboravlja da uz slobodu dolazi i odgovornost – rekli su nam u Ministarstvu.

Dragana Stanković, psiholog upravo radi sa decom srednjoškolskog uzrasta i od svojih kolega sve češće čuje da je se sve teže održati autoritet u nastavi.

- Deca se menjaju, ali ne i nastavnici, pogotovo oni stariji, i onda dolazi do sukoba na raznim relacijama. Od nastavnika se danas traži da poseduje mnoge druge sposobnosti pored prenošenja znanja – zaključuje Stankovićeva.

Šta kažu roditelji?

Ovo su mišljenja nekih roditelja sa foruma Ana, a koja se tiču ove teme:

*Niti je valjalo ono što je nekad bilo, niti valja ovo što je danas. Nekada su se profesori iživljavali nad učenicima, danas se učenici iživljavaju nad profesorima. Spas je u zlatnoj sredini, koje trenutno nema.

*I među profesorima i među decom uvek je bilo i biće problematičnih. To se uopšte nije promenilo, već su se uvele zabrane profesorima. Tako da oni sada nemaju poluge da reše problem nemirnog učenika.

*U moje vreme nastavnici su bili autoritet. Danas je to misaona imenica.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Intervju možete pročitati i na sajtu http://zena.blic.rs

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.