Posle kratkog predaha zbog novogodišnjih i božićnih praznika u veći deo osnovnih škola u Srbiji osnovci se vraćaju u klupe. Kako se bliži kraj polugodišta, odmah će ih dočekati pismeni i kontrolni zadaci. Od toga strepe deca, baš kao i roditelji, pa im treba pomoći da što spremnije dočekaju obaveze koje ih čekaju posle odmora. Evo jednostavnog načina na koji to možete da uradite.

- Za razliku od letnjeg i zimskog raspusta, koji su mnogo duži, roditelji će za praznike biti više vremena kod kuće, tako da će to vreme iskoristiti da budu sa svojom decom. Ukoliko je dete ispunilo sve svoje obaveze u školi i postiglo dobar uspeh, ne bi trebalo da ga forsiraju i za vreme praznika, ali treba da mu ponude da zajedno isplaniraju obaveze koje ga čekaju kad se vrati u školsku klupu - savetuje Dragana Stanković, školski psiholog.

Ukoliko pak dete ima loše ocene, dodaje naša sagovornica, roditelji bi trebalo da zajedno s učiteljem ili nastavnicima dogovore koji su to predmeti koje dete treba da uči ili vežba za vreme praznika.

- I detetu s lošijim ocenama treba ponuditi odmor i fizičke aktivnosti, jer sva ona na taj način najbolje pune baterije za nastavak škole.

raspust i deca

Ne poredite ih sa drugima

Pismeni i kontrolni zadaci inače predstavljaju stres za decu, a naročito posle pauze od škole. Tad je trema još izraženija, deca znaju da se blokiraju, pa loše urade zadatke iako možda gradivo i znaju.

- Roditelji će prvenstveno pomoći svom detetu time što neće pred njega postavljati prevelika očekivanja i zadatke jer to je za njega najjači izvor treme. Rasteretite dete time što će te mu reći da ništa nije strašno ukoliko dobije lošu ocenu na kontrolnom ili pismenom zadatku. Bitno je da ono uči, sprema se i da sve od sebe, a rezultati će doći sami po sebi - kaže naša sagovornica.

Nije dobro ni, dodaje, upoređivati ga sa uspehom druge dece. Upravo zbog straha od ocene, kritike ili kazne deci je pažnja rasuta, pa umesto da se fokusiraju na izradu pismenog ili kontrolnog zadatka, ona razmišljaju o ishodu, što povećava tremu, a samim tim i stres.

Nagrađujte trud, ne samo uspeh

Stres će podjednako pojačati i obećanje o nagradi na kraju polugodišta za odličan uspeh, tačnije strah od neispunjenog očekivanja.

- Decu treba nagrađivati redovno i kontinuirano u kratkim periodima. Nije preporučljivo čekati celo polugodište da nagradite dete za uspeh koji je postiglo. Deca treba da budu nagrađena i za dobro ponašanje i za dobre ocene, ali nagrada ne mora da bude uvek materijalna ili novčana. Pohvala će nekada mnogo bolje uticati na njegovo samopoštovanje i biće dugotrajnijeg efekta od materijalne nagrade - kaže Dragana Stanković.

Nekada je detetu mnogo bolja nagrada vreme provedeno sa roditeljima uz planirane aktivnosti u vidu izleta, odlaska u bioskop, park ili na mesta gde ono voli da ide. Nagrađujte i trud kod deteta, a ne samo uspeh.

beleske, ucenje i deca

Uz beleške nema bubanja

Pravljenje beleški je jedna od uspešnijih tehnika učenja koja se preporučuje deci za bolje pamćenje i učenje.

- Deca svojim rečima izvlače na papir najbitnije podatke ili informacije iz lekcije koju uče i na taj način se pripremaju za kasnije odgovaranje ili pismeno izražavanje. Pravljenje beleški onemogućuje učenje napamet ili bez razumevanja gradiva time što je dete stalno zaokupljeno sadržajem koji uči - kaže Dragana Stanković, školski psiholog.

Intervju vodila: Biljana Stefanović

Comments powered by CComment

Pretraga

ZAKAŽITE SEANSU (UŽIVO ILI ONLINE); POSTAVITE PITANJE PUTEM EMAIL-A

 

 

 

Psihologija Online

Ovaj web-portal bavi se prevashodno psihologijom. Kao takav namenjen je psiholozima, studentima psihologije, ali i svim ljubiteljima psihologije i ljudima kojima su u datom trenutku potrebne informacije, odgovori i pomoć iz svih oblasti psihologije kao nauke. Dovoljno je da nas kontaktirate. Misija našeg sajta jeste da, kroz ponuđene tekstove, svim posetiocima pruži znanja i konkretne savete u različitim oblastima svakodnevnog funkcionisanja.